Menu Zavřít

Bez pojištění odpovědnosti se na sjezdovku v zahraničí nepouštějte

10. 1. 2015
Autor: profit

Pojištění odpovědnosti by mělo patřit k výbavě každého lyžaře a snowboardisty, který vyráží na zimní dovolenou do zahraničí. Běžnou srážkou na sjezdovce můžete způsobit škodu ve výši několika milionů korun. Pokud toto pojištění podceníte, můžete se vrátit z dovolené s doživotním dluhem.

Foto: Profimedia.cz

Pojištění odpovědnosti za škodu kryje náklady na škody, které neúmyslně způsobíme jiným na zdraví nebo na majetku. Při cestě za zimními sporty je důležité sjednat pojištění odpovědnosti s dostatečným limitem pro pojistné plnění. Pro škodu na majetku postačí limit pojistného plnění 500 tis. Kč. Pro škodu na zdraví by se však měl pohybovat minimálně mezi 2 až 3 mil. Kč, obzvláště v tak rizikovém terénu, jakým jsou hory.

Výše škody se posuzuje nikoli podle právních předpisů ČR, ale podle právních předpisů země, ve které ke škodě došlo,“ uvádí Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání ČAP. Náhradu vzniklých nákladů bude požadovat zdravotnické zařízení za ošetření poškozeného, hospitalizaci, provedené lékařské zákroky a léky. Zároveň budou nárokovány náklady na převoz ambulancí, případně bolestné a ušlý zisk poraněného. „V některých zemích je součástí nároku z odpovědnosti za škodu i tzv. nemajetková neboli morální újma, která se podle schopností právního zastoupení poškozeného může vyšplhat do astronomických výšek,“ doplňuje Marcela Kotyrová.

Předejděte kolizi na sjezdovce!

Vzniku nehody na sjezdovce lze předejít dodržováním pravidel FIS (Mezinárodní lyžařská federace), která nastavují všeobecně platný rámec chování při lyžování nebo snowboardingu. Důležité jsou zejména body týkající se rychlosti a stylu jízdy nebo bezpečnosti při předjíždění. „Je třeba si uvědomit, že na sjezdovce neplatí stejná pravidla jako na silnicích. Desatero pravidel FIS sice není závazná právní norma, ale při šetření příčin a zavinění nehody hrají zásadní roli,“ upozorňuje Kotyrová.

Jak se postupovat, dojde-li ke škodě?

• Neodjíždějte od nehody, konzultujte vzniklou situaci s asistenční službou pojišťovny.

• Řádně zdokumentujte všechny okolnosti nehody, případně zkontrolujte, zda jsou všechny skutečnosti nehody zdokumentovány pravdivě (svědecké výpovědi, foto, video, nákres situace). Pokud popisu v cizím jazyce nerozumíte, nepodepisujte jej a doplňte svou verzi výpovědi v českém jazyce.

• V případě rozporů (necítíte se vinen, odmítáte spoluvinu) vždy trvejte na nahlášení nehody policii.

• Pokud zraněnému poskytují pomoc jen známí nebo rodina, zůstaňte s ním a trvejte na nahlášení nehody policii.

• Než se rozhodnete vaši odpovědnost za škodu uznat, konzultujte situaci s vlastní asistenční službou.

• Informujte poškozeného a policii o vašem pojištění a předejte jim kontakt na vaši asistenční službu. Stejné údaje požadujte i vy, pokud jste poškozený a zdravotní stav vám jednání umožňuje.

• Pokud se musíte od nehody vzdálit, nahlaste ji sami na nejbližší stanici policie.

• Mějte na paměti, že způsobení zranění druhé osobě může být klasifikováno jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti a může být proti vám zahájeno trestní stíhání. Pokud se tak stane a máte sjednáno i pojištění právní ochrany, požádejte asistenční službu o zajištění právní pomoci na místě.

BRAND24

Ne vždy lze s určitostí průběh kolize definovat a určit viníka, který ponese odpovědnost za škodu, případně kdo je trestně odpovědný. „V případě neznalosti základních pravidel a postupů může dojít na sjezdovce ke zneužití českého lyžaře a k neoprávněným nárokům za škodu a jejím následkům, ke kterým ve skutečnosti ani nedošlo,“ říká Marcela Kotyrová

Pokud cestujete do zahraničí se standardním pojištěním odpovědnosti v občanském životě, které máte sjednané v rámci pojištění domácnosti nebo připojené k platební kartě, prověřte limity i územní platnost smlouvy. Nebývá totiž výjimkou, že pojištění platí jen pro Českou republiku nebo že limity pojistného plnění u takovýchto pojistek nejsou dostatečné. Zkontrolujte rovněž, zda se toto pojištění odpovědnosti vztahuje také na rodinné příslušníky, i to, zdali nejsou v tomto případě zimní sporty ve výluce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).