Menu Zavřít

Andrej na kosmetice

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

palubní deník

Splachovací Pospíšil

O válce státních zástupců a osudu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se pod vlivem probíhajícího soudního líčení s Vítem Bártou přestalo mluvit, příběh ale zdaleka neskončil. Podle toho, jak se k Pospíšilovi chová Petr Nečas i při jednání vlády před ostatními ministry a jejich náměstky, je zřejmé, že napětí mezi premiérem a ministrem nijak nepolevilo. Naposledy se při projednávání státního rozpočtu pro příští rok Pospíšil přihlásil s tím, že mu chybějí peníze na věznice. Ministerský předseda se na něj úkosně podíval a naprosto suchým nezúčastněným hlasem mu sdělil něco jako: „Pane ministře, za celého půl roku jste mi nepředložil jediný návrh, jak tuto situaci řešit. Přece nemůžete čekat, že tak budeme činit nyní při jednání vlády.“ Pospíšil poslušně stáhl ocas a zmlknul. Podobným způsobem se prý Nečas chová k ministrovi na zasedáních vlády častěji. Pospíšila se údajně občas zastává i naprostý cynik Miroslav Kalousek, což jen dokazuje, že se šéfem justice to je skutečně na pováženou. Vlastně jde o psychologickou hru: Nečas by se Pospíšila rád zbavil, ale pod vlivem možné nálepky zastánce kmotrů a zla na státním zastupitelství se to zdráhá udělat. Pokouší se tedy Pospíšila vydusit a přimět k tomu, aby funkci složil sám. Jenže ministr spravedlnosti je zatím značně splachovací.

Job roku

Řídit stát jako prosperující firmu. Společnost bude spravedlivá a lidé se budou mít lépe, když si ze státního nebudou přikrádat různí korupčníci. To slibuje Čechům miliardář Andrej Babiš se svým hnutím ANO 2011. Ponechme stranou názory, jestli se dá stát úspěšně řídit jako firma, nebo ne. Babišova politická proklamace ale přináší nebezpečné odhalení v tom, jak je na tom jeho impérium s prosperitou. Soudě podle toho, jak platí zaměstnance, to nebude žádná sláva. Kosmetičce do luxusního salonu v průhonické Sokolovně nabízel majitel Agrofertu podle informací Palubního deníku deset tisíc hrubého měsíčně. Nadstandardní odměnou jí zřejmě mělo být potěšení, že švýcarskými mastičkami prodlužuje mladistvou pleť klientely, která má na to, aby za dvě hodiny péče vysolila bez dýška 3990 korun. Mimořádný bonus dostala uchazečka o práci hned na začátku. Vstupní pohovor s ní vedl prý přímo Andrej Babiš.

CONTENT24

Otrava plynem

Pražští radní v lednu zadělali na obchod roku. Rozhodli, že od společnosti E.ON odkoupí její 49,35procentní podíl v Pražské plynárenské. Vše se zdálo být tak jednoduché. Analytici renomované společnosti dostali za úkol spočítat, na kolik takový podíl vyjde. Poté mělo následovat předložení nabídky, podpis kupní smlouvy a příchod nového vládce do Pražské plynárenské.
Jenže zdání klame. Renomovaná poradenská firma poslala na pražský magistrát pouze hrubý odhad ceny, při výpočtech prý byla odkázána jen na veřejně dostupné informační zdroje. E.ON údajně nechtěl poskytnout žádné konkrétní informace. Obchod roku se tak o několik měsíců odkládá. Stejně tak i plány některých magistrátních úředníků na osvětovou kampaň mezi Pražany o prospěšnosti energetických úspor. Projekt bratru za pár milionů měla zaplatit právě Pražská plynárenská. V této souvislosti nezbývá než podotknout, že neposkytnutí informací se někdy vyplatí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).