Menu Zavřít

Aero už dodalo americkému Drakenu 12 letounů L-159

28. 8. 2017
Autor: Aero Vodochody

Aero Vodochody už dodalo americké firmě Draken 12 letounů L-159, nyní připravuje poslední várku šesti letounů určených k výcviku pilotů a dvou určených na náhradní díly.

„Všechny zbývající letouny pro našeho amerického zákazníka by měly odejít ještě v průběhu letošního roku,“ řekl Tobiáš Tvrdík z Aera Vodochody. Aero pro americkou firmu obnovuje dvě desítky strojů, Draken je zakoupil od ministerstva obrany, obchod šel přes Aero Vodochody.

Dva stroje odejdou do Spojených států ještě ve třetím čtvrtletí letošního roku. „Zhruba co tři měsíce posíláme přes oceán firmě Draken International dva letouny,“ uvedl Tvrdík. Na místo vždy letí tým inspektorů Aera, kteří dohlíží na finální montáž a zkoušky letounu. Složení letounu spolu se zkouškami trvá jeden týden.

Nejznámější česká letadla:

Nepotřebné letouny české armády Draken zakoupil v roce 2014, další nepotřebné stroje také Aero obnovuje pro iráckou armádu. V Iráku nyní létá zhruba desítka strojů L-159. Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá kolem dvacítky strojů.

Draken International je soukromá firma, která poskytuje služby americkému letectvu a námořnictvu. České letouny používá jako soubojové stroje při výcviku amerických pilotů.

Přečtěte si, jak výrobu letadel v Česku komentuje Pavel Páral:

BRAND24

Komentář: Krátký dolet

L-159

Další články z letectví:

Aero zahájilo výrobu letounů L-39NG. První bude hotov na konci roku 2019

Nová doba letová. O česká letadla je zase zájem

Czech Sport Aircraft vyrobil 600. letadlo. Půlka z nich létá v USA

Nízkonákladové ždímání. Ryanair zavádí poplatky za místa vedle sebe


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).