Menu Zavřít

7 nejčastějších omylů při investici do zlata

26. 5. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

V nejistých dobách se lidé obracejí k investicím do zlata. Kdo však nemá s tímto drahým kovem zkušenosti, může se dopustit řady chyb. Z „bezpečného přístavu“ pro vaše peníze se velmi rychle může stát ztrátová investice.

Jaké jsou nejčastější chyby při investování do zlata, zmapoval německý časopis Wirtschaftswoche. V době nízkých úrokových sazeb, rozkolísaných kurzů měn, nejistého vývoje akciových trhů a geopolitické nestability se zdá investice do zlata jako sázka na jistotu. Ale je třeba si uvědomit, že existuje řada rizik, které z investice pro nezasvěceného „investora zelenáče“ mohou plynout.

1. Podcenění vedlejších nákladů

Pokud neinvestujete do zlata přes fondy nebo certifikáty, ale přímo do zlatých cihel nebo mincí, musíte počítat s náklady na bezpečné uložení. Bezpečný trezor nebo pronájem bankovní bezpečnostní schránky něco stojí. Náklady vám pak mohou snížit výnos vaší investice. Navíc v případě prodeje musíte zprostředkovateli zaplatit poplatek. Při malém množství, kdy prodáváte například jen jednu minci, může být komise až 20 procent, varoval Wirtschaftswoche.

2. Nespoléhat jen na zlato

I když je zlato považováno za bezpečnou investici, neznamená to, že máte veškeré své úspory vložit právě do žlutých slitků. V momentě, kdy cena zlata půjde dolů, nemáte žádné zajištění. Proto je dobré mít ve zlatě maximálně deset až dvacet procent úspor a portfolio náležitě diverzifikovat.
Makrooko Miroslava Záměčníka o zlatém standardu: Lords of Finance Makrooko Miroslava Zámečníka

3. Špatná forma

Záleží na tom, jakou formu investice do zlata zvolíte. Mnoho nezkušených investorů při koupi zlata neustále sleduje cenu zlata na světových trzích a láme si hlavu, zda prodat, nebo ještě držet. V tomto případě je praktičtější investovat do fondu, který je zaměřen na firmy, jež těží zlato. Můžete obchodovat s malými částkami. Pokud člověk chce fyzicky zlato vlastnit, doporučují se investiční mince. Dají se prodávat jednotlivě a také si můžete naplánovat, kolik si jich například každý rok koupíte. Pak není třeba pozorně sledovat aktuální cenu zlata. Vývoj ceny zlata za posledních 10 let source: tradingeconomics.com

4. Načasování

Nejhorší je, když se necháte strhnout novinovými články nebo inzerátem, který vám přistál v poštovní schránce na jedinečnou koupi zlata. V době, kdy je velká poptávka po zlatě, může jeho cena krátkodobě klesnout, než opět rychle stoupne. Proto se doporučuje investovat po menších částkách, ale pravidelně.

5. Nedůvěryhodný prodejce

Možná se to zdá naprosto jasné, ale nakupovat zlato přes teleshopping nebo pochybnou internetovou firmu může znamenat, že zlato nekoupíte za dobrou cenu. Je lépe se poradit v bance nebo s někým, kdo má s investicemi do zlata zkušenosti. Vždy je lepší si vybrat zavedeného a seriozního obchodníka se zlatem. Jako laik si jen těžko můžete ověřit obsah zlata.

6. Krátkodobá spekulace

Zlato je vhodné pro dlouhodobou investici. Nikde není zaručeno, že bude poskytovat pravidelný roční výnos. Krátkodobé spekulace jsou velmi riskantní. Odborníci hovoří o horizontu minimálně pěti až sedmi let. Vývoj zlata od roku 1970 source: tradingeconomics.com

7. Důvěra ve zlaté šperky

Bylo by chybou, pokud budete spoléhat na rostoucí cenu zlatých šperků. Respektive je považovat jako alternativu k investici do zlata. Obsah drahého kovu je často nepatrný a kupní cena je výrazně ovlivněna zpracováním a designem. Naopak při prodeji se jedná o nevýhodu. Ne každému se musí vaše rodinné šperky líbit. Dále čtěte:

Němci finišují s převozem zlatého pokladu. V Americe bylo kvůli strachu ze Sovětů

Díky silnější koruně je zlato pro Čechy levnější


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).