Menu Zavřít

Zuckerberg lidem nejvíc poslouží, když Facebook vypne

27. 3. 2017
Autor: Redakce

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, se evidentně lekl vlastního monstra, které stále víc dělá čest své přesnější přezdívce Fakebook, a sepsal manifest. V něm se znovu zasnil a rozepsal o potřebě vybudovat globální komunitu a taky o tom, jak se webová sociální síť mění v ideologické hnutí.

Jistě, o tom žádná. Ideologií Facebooku je předstírat, žít a taky být fake: mít fake fotky, fake prožitky, fake vzdělání, fake datum narození, fake přítelkyni nebo manželku, fake kamarády, případně být doopravdy fake i sám. Máloco dalo všem zločincům, pedofilům i dalším nemocným lidem včetně politiků takovou šanci schovávat své skutečné já jako právě Facebook, černá díra našeho horšího svědomí.

Něco o tom sám vím. Když jsem si před lety založil svůj facebookový profil, na němž jsem už měsíce nebyl, nechtěl jsem Zuckerbergovi dát například své datum narození ani další údaje, aby je prodal firmám, co mi za to budou prodávat svou cílenou reklamu. Nechal jsem proto datum narození 1. 1., což byl přednastavený údaj. Od té doby mi k tomuto datu přeje k mým facebookovým narozeninám víc lidí, co neznám, než ke správnému datu těch, co znám.


Čtěte více o Zuckerbergově manifestu:

Zuckerberg chce „globálně odpovědnější“ Facebook. Věří mu to ještě někdo?

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg


Poslední dobou se ve spojitosti s Facebookem mluví o šíření tzv. „fake news“, což často bývají nápadně podobné zprávy, jaké šíříme i my novináři, jen bez oficiální autorizace konkrétních novin. Ostatně co jiného taky chcete od fakebooku? Problém je, že dokud jsme „fejkovali“ jen své fotky, vzdělání a sexuální orientaci, byla to v podstatě legrace – nakonec děláme to odjakživa. Jenže jakmile se Facebooku chopili politici, teroristi i další zločinci světa, legrace skončila. Donald Trump je jen první výstrahou.

Facebook měl původně lidi sbližovat, stále víc je ale vzdaluje – hlavně sobě samým. Už nežijeme pro skutečné prožitky, ale ty virtuální na Facebooku. Chodíme do restaurací, objednáváme si michelinské jídlo a drahé víno, a místo abychom si je opravdu užili, fotíme to na Facebook a pak trneme, kolik dostaneme lajků od lidí, co jsme v životě neviděli. Skuteční profíci si dokonce platí armádu těch, co je lajkují.

BRAND24

I komunismus je opravdovější ideologie než Fakebook: sice taky předstíral hezčí věci, aspoň nás všechny ale oloupil doopravdy. Podobně jako mnozí před ním zhrozil se nakonec i Zuckerberg vlastního díla. Vše chce teď zachránit „našimi společnými hodnotami“, což je samozřejmě ještě děsivější: ano, Facebook lidi pomáhá propojovat i v lepších věcech, jeho hlavní společnou hodnotou ale stejně zůstává fake čehokoli. Jestli nás tedy chce Zuckerberg opravdu zachránit, dokud ještě zbývá čas, měl by Facebook vypnout.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Jestli chce ČSSD lepší šunku, měla by začít u sebe

Gazdík našel ženicha. Vyvedou se lidovci a Starostové vzájemně ze sněmovny?

ODS obula v Praze záložácké kanady. A Klaus mladší na to jde hezky česky

Stařeckou hůl už Zeman má. Teď ještě vyjít s osmi tisíci měsíčně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).