Menu Zavřít

V Sasku AfD, v Anglii Corbyn. Pěkné vyhlídky

Autor: Redakce

Zkouším si ujasnit, co bude třetí místo AfD v Německu znamenat pro Evropu, ale hlavně samozřejmě pro Česko. Macron může mít vize, jaké chce, ale těžko si dovedu představit, že by se spolková vláda mohla jakýmkoli způsobem přiklonit k federální Evropě, protože za tím každý Němec bude vidět zvýšené transfery, což je jedna z posledních věcí, na které má náladu. Jezdím na chalupu, která je kousek od hranice se Saskem, přesně s těmi volebními okresy, kde kandidáti AfD prošli v přímé volbě.

Ne že bych s tamními Němci nějak družně sousedsky besedoval, ale jsem tam často a ekonomický vývoj v přiléhajících saských okresech sleduji pozorně. Za posledních pět let je vzestup vidět všude v Trojmezí, ale v porovnání s přilehlými oblastmi v Česku (Šluknovský výběžek) a Polsku (Bogatynia a dál podél německé hranice) se odstup zvýšil v německý prospěch.

Volební výsledek mnohem víc souvisí s tím, jak si v tomhle koutu Německa, kde migrantů uvidíte mnohem méně, než Romů na české straně, přebrali migrační krizi z roku 2015. Pro Angelu Merkelovou to nedopadlo dobře. Doporučuji si přečíst, jak atmosféru malých městeček v Sasku nasál Der Spiegel, vystihuje jí perfektně.

Podíl hlasů pro AfD v letošních volbách do Bundestagu: Podíl hlasů pro AfD v německých volbách 2017 Zdroj: Spiegel.de

V Bavorsku mají příští rok zemské volby, a přestože AfD nedopadlo zdaleka tak jako v Sasku, respektive v bývalé NDR, pro CSU byl nedělní výsledek studenou sprchou (CSU měla vždycky doma pohodlnou většinu).

Těžko budou třeba Bavoři tvrdit, že Češi mají přijmout nějaké migranty/azylanty v rámci kvót, protože dobře vědí, že značná část z nich byla do Evropy přilákána „pull factorem“, který dodávalo především Německo.


K německý volbám čtěte také:

Triumf německé (ultra)pravice? Ne tak rychle

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Na druhou stranu ale Češi musejí počítat s tím, že německá politika bude usilovat nejen o omezení bruselských dotací pro nové členské země (jako důsledek brexitu, kdy s Británií zmizí velký přispěvatel), ale hlavně o nastavení tvrdších podmínek pro jejich čerpání, které budou mnohem více „policy-based“. Jinak řečeno, dosáhne na ně jenom ten, kdo bude schopen předvést nějaké výsledky v oblasti strukturálních a fiskálních reforem. To bude mít také nějaké politické implikace doma.

BRAND24

Když už jsme u brexitu a Británie, Corbynův projev si také přečtěte. Dost možná se dočkáme toho, že Corbyn bude příštím premiérem a utopický socialismus dostane další šanci. To už tady dlouho nebylo.

Čtěte další komentáře Miroslava Zámečníka:

Kolektivní dům plně rehabilitován

Vztah k půdě a k dotacím

Dlouhé stíny OKD

Minimální mzdy, odvody, volby… a dikobrazi

Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí

O lančmítu a lidech

„Oni nám voliči ty programy nečtou!“ Ano, naštěstí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).