Menu Zavřít

Příště budeme chytřejší, Bohoušku

28. 2. 2017
Autor: Redakce

Když sledoval premiér Bohuslav Sobotka sněm hnutí ANO, muselo mu být jasné, že s koncem tohoto volebního období končí zároveň čas, kdy měl vedle sebe naivního soupeře. Vedle premiéra Sobotky vyrostl rozhněvaný muž, který se chystá do druhého kola.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dospěl do druhé fáze své politické reinkarnace. Už sama o sobě je to varovná zpráva, pro jeho politické soupeře je však ještě vážnější než pro veřejnost. Prvním důkazem, je, že si nechal od sněmu schválit větší pravomoci a bude moci sahat do kandidátek. Nebude se tak opakovat situace, kdy se Babiš sám divil, že ve Sněmovně sedí za jeho partaj poslanci, o nichž nikdy předtím neslyšel. Je jen dílem náhody, že se mezi nimi nakonec neukázal nikdo typu olomouckého hejtmana Oty Košty, tedy nepohodlný kverulant, který by narušil armádní disciplínu ANO.

Druhým důkazem Babišova vývoje je, že konečně přináší alespoň nějaký politický program. Zatímco před vstupem ANO do Sněmovny se z představitelů nedalo vyrazit nic jiného než hesla z plakátů, Babiš teď dokáže reagovat na daňové nápady ČSSD a přináší vlastní představy.

Dalším potvrzením Babišova politického dospívání je vzkaz Sobotkovi, který ze sněmu vyslal. Příští koaliční smlouvu, bude-li jaká, chce vyjednávat tvrději a výhodněji pro ANO. A až se Sobotka dostane do úzkých, nepomůže mu. „Vzpomínáte si, jak jsem okamžitě po volbách v roce 2013 podpořil Sobotku a nezačal jsem s Haškem hrát hru: „Tak, pane Hašku, co mi nabízíte? Chcete být premiér?“ řekl Andrej Babiš na sněmu.

Situace je pro ČSSD o to složitější, že ANO je pravděpodobným vítězem příštích voleb a to jeho pozici síly ještě zvýší. Jinak řečeno, jestli teď není s AB k vydržení, není to ještě nic proti tomu, co jeho příští koaliční partnery čeká.

BRAND24

Sobotka to tuší, a proto otevírá bránu vládnutí ČSSD s podporou komunistů. Je to ale dost kontraproduktivní krok. Stejně jako sektorová daň pro banky nebo nápad na čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. ANO za současné konstelace může šetřit a neutratit za předvolební kampaň ani korunu, ČSSD odvede práci za něj.

Přečtěte si další komentáře autora:

Rudý taneček

Zemanovo ošklivé dítě

Vláda v kleštích východu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).