Menu Zavřít

Komentář: Minulost prezidentských kandidátů je věc veřejná

3. 10. 2016
Autor: Archiv

Zveřejnění textu o kontaktech Michala Horáčka se Státní bezpečností v týdeníku Euro vyvolalo značné ohlasy. Jako jeho autor proto považuji za důležité více objasnit smysl pátrání po minulosti lidí, kteří uvažují o kandidatuře na nejvyšší ústavní funkci v zemi.

Vznik textu inicioval sám Michal Horáček. Během jednoho z našich rozhovorů letos v červenci jsem se ho zeptal na jeho kontakty se Státní bezpečností, jelikož je v archivu bezpečnostních složek evidován jako kandidát tajné spolupráce s krycím jménem Sázkař.

Michal Horáček mi k tomu poskytl základní informace s tím, že by byl rád, kdyby se celý jeho spis popsal detailněji. Já jsem na to přistoupil a nabídl jsem mu, že se tím budu zabývat, pokud bude ochoten spolupracovat. Na textu jsme posléze opravdu spolupracovali. Považoval jsem za nezbytné nabídnout mu prostor ke komentáři.

V textu je vyjádření Michala Horáčka k celé věci včetně názoru badatele Radka Schovánka, jehož odborný posudek ke svému spisu si sám Horáček objednal. Zároveň jsem považoval za nutné hovořit s lidmi, kteří se v 80. letech s Michalem Horáčkem stýkali, a zasadit jeho spis psaný důstojníky komunistické policie do kontextu pozoruhodného Horáčkova života na sklonku totality.

Neexistuje žádný důkaz o tom, že Michal Horáček se Státní bezpečností spolupracoval. Mají tedy novináři právo zabývat se touto citlivou kapitolou Horáčkova života, navíc v případě, že spolupráci s tajnou policií nepodepsal, a neexistuje tak žádný důkaz o tom, že v 80. letech na někoho donášel?

Jsem přesvědčen o tom, že ano. Považuji za důležité popsat, jak se k otevřené nabídce spolupráce postavil a že o jeho jasném odmítnutí donášení na druhé schůzce neexistují žádné záznamy, svědectvím zůstávají jen jeho osobní vzpomínky.

Michal Horáček zcela vážně uvažuje o prezidentské kandidatuře, už nyní objíždí regiony, kde se představuje voličům a stýká se s politiky. Jednání o jeho podpoře se zúčastnili zástupci několika politických stran. Jednoznačně tedy už vstoupil do politického prostoru. Je proto důležité zkoumat, jaké má Michal Horáček předpoklady pro výkon prezidentské funkce, jak se zachoval v minulosti, i v tak citlivých situacích, jako je nabídka donášení zločinecké organizaci. Tyto informace mají voliči právo znát.

Stejně tak jako u Michala Horáčka, bude se týdeník Euro zabývat minulostí dalších potenciálních prezidentských kandidátů.

BRAND24

Přečtěte si rozhovor s Michalem Horáčkem:

Michal Horáček: Jen já a lidi
\ Michal Horáček

Dále čtěte:

Komentář: Lež vítězí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).