Menu Zavřít

Keine Willkommenskultur, ani tady, ani doma

Autor: Redakce

Avizovaný prodloužený víkend „po třiceti letech“ strávený na starých známých místech v Sasku-Anhaltsku a Sasku ve mně zanechal docela hluboký, ale nijak zvlášť povzbudivý dojem (více v příštím vydání týdeníku Euro).

Před pár dny se šéf německých sociálních demokratů a spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel nechal v Porůří slyšet, že jsou i jiné regiony, které jsou potřebné, nejen bývalé východní Německo. Což o to, zrovna nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko, někdejší srdce těžkého průmyslu a hornictví, má problémů dost, jenže když se podíváte na kumulovaný hospodářský růst po roce 2000, je až třetí od spodku. Kdo je pod ním? Meklenbursko-Přední Pomořansko a právě Sasko-Anhaltsko, cíl mého víkendového putování.

Kumulovaný hospodářský růst německých regionů mezi roky 2000 a 2015 (%)

Kumulovaný hospodářský růst německých regionů mezi roky 2000 a 2015 (Zdroj: Welt) (Zdroj: Welt)

Vzhledem k tomu, že dneska na otočku přijela do Prahy německá kancléřka Angela Merkelová, která se sice narodila v Hamburku, ale vyrůstala na malém městě v Braniborsku a vystudovala na univerzitě Lipsku, bych u východoněmeckých reálií ještě jednou setrval.

Shodou okolností vydal zrovna včera respektovaný německý výzkumný ústav Ifo svůj report o nových spolkových zemích, který se domáhá jiné hospodářské strategie a podepírá to daty. Celá zpráva je ke stažení tady.

BRAND24

Ona to není náhoda, že zrovna v Sasku-Anhaltsku skončila Alternative für Deutschland (AfD), která se vymezuje proti imigrantům, letos na jaře v zemských volbách těsně druhá po křesťanských demokratech Angely Merkelové. V Meklenbursku-Předním Pomořansku jsou volby čtvrtého září a AfD počítá s úspěchem, přestože ekonomika nejchudší spolkové země teď docela slušně roste a zemský rozpočet je v přebytku. Podle průzkumů veřejného mínění tady považuje 34 procent dotázaných uprchlickou/imigrantskou otázku za téma, podle kterého budou ve volbách rozhodovat, přičemž čtvrtina ještě není rozhodnuta, koho bude volit.

Proti spolkové kancléřce a její vstřícné politice se vymezují i koaliční sociální demokraté a jejich oblíbený zemský premiér Erwin Sellering. Zemský šéf CDU Lorenz Caffier je pochopitelně zdrženlivý v otevřené kritice, ale volební výsledek zkouší podepřít návrhem zákazu nošení burky. Willkommenskultur tady absentuje stejně důsledně jako v Česku. Zdejší zemská uprchlická kvóta přitom představuje tři procenta celoněmecké, a každý, koho sem přidělí, nelení a nabere kurz do některého z velkých měst, jakmile to jen trochu jde.

Čtěte další komentáře autora:

Cesta do východního Německa, mnoho let poté

Výlet do čtvrtohor

Dva roky od embarga: Zemřou Rusové hlady?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).