Menu Zavřít

ODStraníme islám

20. 1. 2015
Autor: Euro E15

Starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS musí v posledních dnech vysvětlovat, proč přišla na protiislámskou demonstraci svolanou v polovině ledna před Pražský hrad. Vysvětluje to ale politikům z ostatních stran, ne v ODS. Proč? Ať to chceme nebo ne, u občanských demokratů přituhlo, definují se stále více jako konzervativní strana, která má na muslimy či homosexuály nevlídný názor. Nestalo se to samo o sobě. Punc straně vtiskává předseda Petr Fiala.

Pryč jsou časy, kdy bývalý předseda ODS Mirek Topolánek rozjařeně tančil na cikánském plese a nechával se fotit na obálku homosexuálního časopisu. Občanští demokraté se stávají přísnými konzervativci pod politologickým dohledem svého šéfa. „Je opravdu naší hlavní starostí právo někoho nosit na hlavě šátek, který je znamením kultury, která nás ohrožuje? Máme mít za vzor lidi, kteří jsou jiní, a stydět se za to, že žijeme v rodinách?“ Tahle slova pronesl předseda na 25. kongresu strany a až na pár výjimek si jich nikdo příliš nevšiml.

V předsedových stopách jdou i další jeho kolegové. V Teplicích chtěla ODS třeba schválit „protišátkovou“ vyhlášku. Jestli si myslíte, že jde o extrémy, není to pravda. Jana Černochová není stalinistkou Martou Semelovou uprostřed „umírněné“ KSČM. Sama starostka Prahy říká, že se v ODS řadí spíše k liberálnímu křídlu. Nechtěl bych vidět to radikální křídlo, když se to umírněné pachtuje s iniciativou Islám v ČR nechceme.

Řekl někdo lidem v ODS, že islámu není třeba se bát? Že se můžou mít strach stejně tak z budhismu, protože jeho jménem v Barmě zemřely tisíce lidí? Že spíš než o samotné vyznání jde o to, kdo se ho chopí a jak? Že strach vede k nenávisti? Že by jako odpovědná strana měla velmi vážit svoje kroky, aby nevyvolávala nenávist vůči ostatním kvůli jejich orientaci nebo vyznání?

Petr Fiala tuto politiku straně vtiskl proto, že ODS přestala být po odchodu předsedy Václava Klause tvrdou konzervativní partají. Fiala chce stranu ukotvit a jako politolog dobře ví, jaké hodnoty pravicový konzervatismus vyznává. Proto si je s bývalým předsedou Klausem blíže než kdokoliv jiný z jeho předchůdců. O muslimech nebo homosexuálech mluví bez zanícení nebo nenávisti. Stejně chladně jako o fiskální politice nebo čemkoliv dalším, co pravicové hodnoty definuje. Neředí téma populismem jako šéf Úsvitu Okamura. Naštěstí.

Nechci rozebírat míru rizika islámu, takových úvah je všude kolem záplava. Chci říci, že ODS o sobě začíná sama podávat smutnou zprávu. Naděje, která mohla s novým předsedou přijít, má teď hořkou chuť.


Čtěte také:

Evropo, probuď se! demonstrovaly stovky Čechů proti islámu

Teroristická hrozba v Drážďanech posílí Pegidu, míní politologové

CONTENT24

Německá města se noří do tmy na protest proti odpůrcům islámu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).