Menu Zavřít

Stát sníží ceny půdy, obce přijdou o čtvrt milionu ročně

4. 10. 2018
Autor: Tomáš Novák

Ministerská vyhláška mění úřední cenu pozemků, podle které se počítá odvod daně z nemovitosti.

Benešov u Semil, Čečelice ve středních Čechách nebo Hluk na Uhersko-Hradišťku jsou tři z celkem 47 katastrálních území, na kterých úředně poklesne cena půdy. Právě jich se totiž týká novela vyhlášky ministerstva zemědělství, která průměrnou cenu stanovuje.

Změna většinou souvisí s aktualizací takzvaných bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ), které hodnotí kvalitu půdy. Jinými slovy cena půdy v daných lokalitách klesá, protože klesá i její kvalita.

Úřední cena stanovená státem se samozřejmě může lišit od ceny tržní, která závisí na dohodě prodávajícího s kupujícím. Je však o zásadní údaj pro výpočet daně z nemovitosti - pozemků.


Jak se změní Česko? Teplo jako na Jadranu a pořádné sucho, na citrony ale zapomeňte

 Sucho - ilustrační foto


Klesá-li tedy cena ve vyhlášce, klesají i příjmy obecních pokladen, do kterých výběr daně z nemovitých věcí směřuje. “Celkově lze očekávat pokles výše vybírané daně z nemovitých věcí ve výši cca 265 tisíc korun ročně,” uvádí důvodová zpráva k návrhu vyhlášky.

U celkem 75 katastrálních území přitom vyhláška zároveň průměrnou cenu zvyšuje. Pokles cen v některých územích však v konečném důsledku převýší nad růstem v jiných.

Po letech prudkého růstu začíná pomalu klesat i tržní cena zemědělských pozemků. Podle odborného serveru Farmy.cz rostly ceny v prvním kvartále letošního roku o pouhé 0,3 procenta, v druhém už dokonce klesaly o 0,4 procenta. Ještě v průběhu prvního čtvrtletí 2017 se přitom ceny zemědělských půd zvýšily o 8,4 procenta.

“Na straně poptávky je patrný pokles zájmu nezemědělských i zemědělských investorů a současně je trh v přiměřeném množství zásoben nabídkou půdy k prodeji. Ve větší míře je nabízena zejména půda ve vlastnictví spekulativních investorů. Po dlouhé době tak dochází k srovnání nabídky s poptávkou. Obdobný vývoj cen půdy lze očekávat i ve druhém pololetí roku 2018,” uvádí Farmy.cz.

BRAND24

Dále čtěte:

Tady je developerovo. V Česku zmizí 15 hektarů kvalitní zemědělské půdy denně

V prach se obrátíš. Startovní čárou pro řešení sucha je záchrana půdy

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

 Krajinný a lesnický ekolog Josef Fanta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).