Menu Zavřít

Dnes je podle podle Liberálního institutu den daňové svobody. O týden dříve než loni

22. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu. Loni tento den připadl na 29. května. Češi tak na stát letos pracovali 142 dní. To je nejméně od roku 2000, od kdy institut údaje o dni daňové svobody zveřejňuje.

„Nepřeháněl bych to však s oslavami. Zaprvé je výrazný posun do jisté míry závislý na patové situaci ve Sněmovně, kde nyní neexistuje motiv uplácet koaliční partnery financováním jejich oblíbených projektů. Zadruhé je největším faktorem posunu dne daňové svobody blíže k začátku roku výrazný růst produkce,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Letošní den daňové svobody je v České republice o dva dny dříve než průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a dříve než je průměr eurozóny (20. června). Zároveň je na tom Česko nejlépe ze všech sousedních států.


Nejisté makroekonomické předpovědi. Bude dobře. Letos skoro na beton

Bude dobře. Letos skoro na beton


Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 7. dubna. Následovala Jižní Korea s 28. dubnem. V USA nastal den daňové svobody 15. května. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (13. července) a ve Francii (23. července). „Obecně si polepšila většina zemí vyspělého světa, zejména kvůli všeobecnému hospodářskému růstu,“ uvedl Pánek.

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 23. června. Daňoví poplatníci tak budou podle výpočtů Deloitte v letošním roce pracovat na odvod daní 174 dní, o jeden den více než loni.

BRAND24

Dále čtěte:

Dohnat a předehnat: Česko by mohlo být za čtyři roky bohatší než Itálie

Jak správně vyplnit přehled o příjmech a výdajích? Vyhněte se těmto chybám

Když není na daně: finanční negramotnost bují i mezi živnostníky

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).