Menu Zavřít

Zasloužený důchod. Princ Philip se rozloučil s veřejným vystupováním

2. 8. 2017
Autor: čtk

Šestadevadesátiletý princ Philip měl dnes své poslední oficiální vystoupení na veřejnosti před odchodem na odpočinek. Manžel britské královny Alžběty II. se zúčastnil přehlídky námořní pěchoty před Buckinghamským palácem. Místo uniformy si pro tuto příležitost vzal černou buřinku a světlý plášť. Od roku 1952 se Philip objevil na 22 219 "sólových" akcích, spočítala stanice BBC.

Princ oplývá množstvím titulů i hodností u různých druhů vojsk. U námořní pěchoty, která v Británii spadá pod královské námořnictvo, sloužil za druhé světové války.

Choť královny Alžběty II. na počátku května oznámil, že své oficiální veřejné povinnosti bude vykonávat jen do srpna, přičemž panovnice bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu.

Buckinghamský palác tehdy ujistil, že vévoda z Edinburghu má ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálních akcí, „i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce“.

Philipovi poděkovala a jeho služby společnosti ocenila jak předsedkyně vlády Theresa Mayová, tak vůdce opozice Jeremy Corbyn.

Poslední oficiální vystoupení prince Philipa

Princ Philip přišel na svět na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako 18letý si začal vyměňovat dopisy s tehdy 13letou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947.

Od korunovace Alžběty II. v roce 1953 je Philip známý jako „muž po boku královny“. Často se na veřejnosti ukazuje v uniformě a vyznačuje se uštěpačným humorem.

V roce korunovace Alžběty musel Philip ukončit kariéru u námořnictva, ale novou vášní se mu stalo létání. Angažuje se mimo jiné v ochraně přírody a téměř 20 let je předsedou britské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Britský deník The Daily Telegraph dnes na svém webu nedopatřením oznámil Philipovo úmrtí. „Vévoda z Edinburghu, nejdéle sloužící choť panovníka v britských dějinách, zemřel ve věku XX let, oznámil Buckinghamský palác.“ Takto začíná oznámení o úmrtí ve zprávě, kterou má respektovaný britský list zjevně připravenou, až tato smutná událost nastane.

BRAND24

V omylem zveřejněném textu také před jeho stornováním stálo, že na pohřeb by mělo být pozváno na 800 truchlících, včetně příslušníků vojenských jednotek, charitativních organizací, jichž byl princ Philip patronem, a také lidí spjatých s udělováním Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Na sociálních sítích se omyl zpravodajského serveru stal okamžitě terčem uštěpačných poznámek.

Přečtěte si také:

BMW se brexitu nebojí. Elektromobil Mini bude vyrábět v Británii

Práva Čechů a dobré vztahy s Británií. Zaorálek zopakoval Davisovi priority

Soudní dvůr a finanční vyrovnání. Jednání o brexitu odkrylo sporné body

Teď dostanete občanky. Britská premiérka hraje o tři miliony občanů EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).