Menu Zavřít

Z Afriky se do Evropy dostal nový typ salmonely. Je v sezamu nebo sushi

15. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Za nejčastější zdroje nákazy salmonelou bývají považovány kuřecí maso či vejce. Už méně se ale píše a mluví o tom, že bakterie rodu Salmonella, které nemoc způsobují, se na člověka mohou přenést z řady dalších potravin. Například sezamu nebo sushi.

Salmonelou, tedy bakteriálním průjmovým onemocněním, se člověk může nakazit jak z potravin živočišného, tak rostlinného původu. První případ je častější, jde například o nedostatečně tepelně upravené maso či vejce a výrobky z nich.

O druhém - kontaminaci rostlinných potravin, například při hnojení nebo zavlažování kontaminovanou vodou – už se ale tolik nemluví.

Z Afriky do Evropy

A právě v potravině rostlinného původu, sezamu, nalezli řečtí vědci zcela nový typ salmonely pojmenovaný jako typ Vari. Jde sice o sezam z nám vzdálených afrických států Nigérie, Súdánu a Ugandy, právě ten je však zpracováván a v různé podobě dovážen do mnoha evropských zemí. Po objevení nového typu nemoci byla v Evropě zpřísněna opatření týkající se dovozu sezamu z těchto států.

Vyhýbáte se některým potravinám kvůli riziku nákazy salmonelou?

„V návaznosti na opakované výskyty salmonelóz v souvislosti s kontaminovaným sezamem Evropská unie zařadila sezam z Nigérie, Súdánu a Ugandy na seznam potravin, u jejichž importu jsou prováděny kontroly se zvýšenou frekvencí vzhledem k možné kontaminaci salmonelou,“ vysvětlil redakci Ondřej Daniel z Národní referenční laboratoře pro salmonely při Státním zdravotním ústavu (SZÚ).

Nejrizikovější je tahini pasta

Původcem nákazy bývá podle řeckých vědců nejčastěji tahini pasta (pasta z drcených sezamových semínek a mořské soli, pozn. red.), v některých případech ale prý může dojít k nákaze salmonelou i ze sushi se sezamovými semínky.


Čtěte: S lněným semínkem opatrně, radí odborníci. Moc o něm nevíme

lněné semínko


Možnost nákazy salmonelou ze sezamu, zejména tahini pasty, potvrzují i odborníci. „Sekundární kontaminace takových potravin je výjimečně možná a tahini pasta se jeví jako možné vehikulum (prostředník, pozn. red.) pro přenos salmonel. Rizikovými skupinami obyvatel pro onemocnění salmonelózou jsou zejména lidé starší s oslabeným imunitním systémem a malé děti,“ uvedla pro Euro.cz soukromá hygienička Jolana Knobová. Dodala, že doporučení pro spotřebitele stran konzumace sezamu a výrobků z něj, stejně jako sushi není v současné době jednoznačně vysloveno.

Důležitá je prevence

V případě sushi a dalších výrobků, které obsahují sezam, tak podle ní lze doporučit pouze obecná preventivní opatření. „Šíření salmonely se dá vyhnout zejména dodržováním hygieny rukou (umývání pod tekoucí teplou vodou s přídavkem mýdla a jednorázovým osušením) při zpracování potravin, chladovým řetězcem při distribuci potravin a při zpracování používáním jednotlivých pracovních pomůcek (nože, prkénka…) tak, aby nedocházelo ke křížení v rámci zpracování jednotlivých surovin,“ dodala Knobová.

Co je salmonelóza?
• Salmonelózou označujeme akutní průjmové bakteriální onemocnění způsobované bakteriemi rodu Salmonella.

• Jde o velmi časté onemocnění. Například ve Spojených státech amerických jím každoročně onemocní až 1,4 miliónu osob. Ani v Česku není salmonela výjimečná – hlášeno tu bývá několik desítek tisíc případů za rok.

• K přenosu salmonely dochází nakaženou potravou či kontaminovanou vodou. Bakterie rodu Salmonella se mohou množit v de facto jakékoliv potravině, která pro ně má „ideální“ podmínky (teplotu, vlhkost a pH). Častým původcem nákazy salmonelou bývá nedostatečně tepelně upravené maso nebo vejce.

• Inkubační doba nemoci je 6 až 48 hodin. K projevům salmonely patří silné průjmy, zvracení, horečky a bolesti hlavy. V rámci léčby se obvykle nedoporučují antibiotika, ale spíše léky na potlačení průjmů (Endiaron, živočišné uhlí) a hlavně dostatek tekutin a strava bohatá na lehké potraviny (banány, rýže a podobně).

Podle ředitelky Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy Pavly Svrčinové je důležité, aby pravidla pro předcházení nákazám z potravin dodržovali nejen sami spotřebitelé, ale také provozovatelé potravinářských podniků.

„Každý z nich by mohl požadovat například laboratorní vyšetření pro přítomnost bakterií rodu Salmonella u nové dodávky či produktu z nové sklizně, může požadovat i provedení externího auditu u dodavatele či certifikaci postupu na principu HACCP (sytém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, pozn. red.) u dodavatele či producenta dané komodity. Možností je i ověření zdravotní nezávadnosti dodávaných sezamových semínek ze strany jejich uživatele formou laboratorního vyšetření,“ sdělila Svrčinová redakci možné způsoby, jak předcházet přenosu nákazy salmonelou nejen ze sezamu.

Mezi další preventivní opatření patří například zábrana vstupu hmyzu a dalších zvířat do provozoven, dodržování zásad správného skladování surovin i hotových výrobků nebo z hygienického hlediska bezpečná likvidace odpadů.

Dále čtěte:

Co škodí více? Cholesterol, nebo léky na jeho snižování?

ilustrační foto

BRAND24

Je sója zdravá? Jak pro koho, ovlivňuje totiž hormony

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).