Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Zajímavosti o golfu, které jste nevěděli

Golf je vyhledávaným sportem, který se těší čím dál větší oblibě. Má dlouholetou tradici…

AAA Auto: Zdaleka nejen obchodník s ojetými vozy

Síť autocenter AAA Auto působí v České republice už bezmála třicet let. Aktivity firmy…

sezamové semínko
sezamové semínko
Autor: Profimedia.cz

Z Afriky se do Evropy dostal nový typ salmonely. Je v sezamu nebo sushi

15. listopadu, 16:35 - Jana Nováková
sezamové semínko
sezamové semínko
Autor: Profimedia.cz
15. listopadu, 16:35

Za nejčastější zdroje nákazy salmonelou bývají považovány kuřecí maso či vejce. Už méně se ale píše a mluví o tom, že bakterie rodu Salmonella, které nemoc způsobují, se na člověka mohou přenést z řady dalších potravin. Například sezamu nebo sushi.

Salmonelou, tedy bakteriálním průjmovým onemocněním, se člověk může nakazit jak z potravin živočišného, tak rostlinného původu. První případ je častější, jde například o nedostatečně tepelně upravené maso či vejce a výrobky z nich.

O druhém - kontaminaci rostlinných potravin, například při hnojení nebo zavlažování kontaminovanou vodou – už se ale tolik nemluví.

Z Afriky do Evropy

A právě v potravině rostlinného původu, sezamu, nalezli řečtí vědci zcela nový typ salmonely pojmenovaný jako typ Vari. Jde sice o sezam z nám vzdálených afrických států Nigérie, Súdánu a Ugandy, právě ten je však zpracováván a v různé podobě dovážen do mnoha evropských zemí. Po objevení nového typu nemoci byla v Evropě zpřísněna opatření týkající se dovozu sezamu z těchto států.