Menu Zavřít

Výroční zpráva o drogách: v Evropě roste dostupnost kokainu, problémem Česka hlavně pervitin

6. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropa vykazuje známky rostoucí dostupnosti kokainu. Počet případů, kdy byla tato droga zajištěna a zabavena, i její zachycené množství dosahují rekordní úrovně, uvedlo ve své výroční zprávě o drogách Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). V České republice podle zprávy představuje problém především metamfetamin, známý v Česku spíše pod označením pervitin.

Zpráva EMCDDA poukazuje na setrvale vysokou dostupnost většiny nelegálních látek. V Evropské unii, Turecku a Norsku je ročně hlášen dohromady více než milion případů zachycení a zabavení nelegálních drog. Přibližně 96 milionů dospělých ve věku 15-64 let v EU alespoň jednou v životě vyzkoušelo nelegální drogu, přičemž se odhaduje, že léčbě kvůli užívání nelegálních drog se každoročně podrobí 1,2 milionu lidí.

„Nejenže existují náznaky zvýšené dostupnosti zavedených drog rostlinného původu, jako je kokain, ale jsme také svědky vývoje na trhu směrem k rostoucímu významu syntetických drog a výroby drog v Evropě,“ řekl ředitel EMCDDA Alexis Goosdeel.

Zkusili jste někdy nelegální drogu?

Nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě zůstává konopí. Odhaduje se, že v loňském roce užilo konopí přibližně 14,4 procenta (17,5 milionu) mladých Evropanů ve věku 15-34 let, v Česku to bylo 19,3 procenta. Konopí je však obecně nejčastěji užívanou nelegální drogou ve všech věkových skupinách, konstatuje zpráva.

V roce 2017 nahlásily členské státy EU 782 tisíc případů zachycení a zabavení konopných produktů, mezi něž patří marihuana, hašiš, rostliny konopí a konopný olej. Množství zachyceného hašiše je přitom více než dvakrát vyšší než množství zachycené marihuany: 466 tun oproti 209 tunám.

V marihuaně a hašiši se za poslední desetiletí zdvojnásobil obvyklý obsah tetrahydrokanabinolu (THC), což vyvolává obavy z potenciálních škodlivých účinků.


Srovnání cen marihuany ve 120 městech světa:

Marihuana ve světě: nejdražší je v Tokiu, nejvíce se spotřebuje v New Yorku


Zpráva dále uvádí, že v Evropě zřejmě roste výroba syntetických drog. Na území EU bylo v roce 2017 zachyceno 0,7 tuny metamfetaminu a 6,4 tuny amfetaminu (slangově známý jako speed), přičemž čistota obou látek je vyšší než před deseti lety. Metamfetaminu (pervitinu) bylo nejvíc zachyceno ve Francii (122 kilogramů), v Německu (114 kilogramů) a v Česku (93 kilogramů).

Výroba metamfetaminu je přitom soustředěna právě do České republiky a příhraničních oblastí sousedních zemí, část výroby se uskutečňuje také v Nizozemsku. „V Česku se metamfetamin vyrábí hlavně z pseudoefedrinu, který se extrahuje z léčivých přípravků,“ stojí ve zprávě. Z 298 evropských laboratoří na výrobu této drogy hlášených v roce 2017 bylo 264 právě v České republice.

Data z analýzy odpadních vod a další data naznačují, že užívání metamfetaminu, které je obecně na nízké úrovni a historicky se soustředilo v České republice a na Slovensku, je nyní patrné i na Kypru, na východě Německa, ve Španělsku, ve Finsku a v Norsku.

Agentura EMCDDA však především zaznamenala rekordní počty případů zachycení a zabavení kokainu a také nové metody distribuce této drogy a známky množících se zdravotních problémů. Během roku 2017 bylo v EU hlášeno více než 104 tisíc případů zachycení a zabavení kokainu v celkovém množství 140,4 tuny, což je přibližně dvojnásobek množství zachyceného v roce 2016 (70,9 tuny). Nejčastěji zachycovanou stimulační drogou je kokain v zemích jako Británie, Francie, Španělsko, Itálie či Řecko, zatímco například v Německu a skandinávských zemích je to amfetamin.


Kanada po legalizaci marihuany: firmy řeší, co se zkouřenými zaměstnanci


Velkou výzvu pak podle monitorovacího centra představuje nárůst obchodování s velkými objemy kokainu, při němž jsou využívány kontejnery pro námořní přepravu. Díky využívání sociálních médií, takzvaných darknetových trhů a šifrovacích technik se přitom do obchodování s drogami mohou v rostoucí míře zapojovat menší skupiny a jednotlivci.

Kokain je nyní podle EMCDDA nejběžněji užívanou nelegální stimulační drogou v Evropské unii. Během posledního roku jej užilo přibližně 2,6 milionu mladých lidí ve věku 15-34 let.

BRAND24

Nejčastějším nelegálním opioidem, tedy drogy napodobující látky získávané z konopí a makovic, je v Evropě nadále heroin. Množství heroinu zachyceného v EU se v roce 2017 zvýšilo o více než tunu na 5,4 tuny, přičemž dalších 17,4 tuny bylo zachyceno v Turecku a část z tohoto množství byla zřejmě určena pro trh EU.

Čtěte také:

Drogy bere stále více lidí, varuje OSN. Roste i jejich výroba

Kratom má pomáhat při léčbě závislosti na opiátech. Americký úřad varuje před opakem

Konopný expert Pirátů: Marihuanu můžeme plně legalizovat do osmi let

Svět suší, drtí, balí, pálí. Marihuana získává na přijatelnosti

Proč jsou některé houby magické a jiné ne? Vědci mají vysvětlení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).