Menu Zavřít

Exploze plynového terminálu v Rakousku: jeden mrtvý, desítky zraněných

12. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si dnes vyžádala život jednoho člověka. Jeden člověk byl zraněn těžce a dalších 20 lehce, informovala agentura APA s odvoláním na mluvčí Červeného kříže. Kvůli požáru byl uzavřen tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko a přerušeny byly dodávky ruského plynu do Itálie či Chorvatska. Exploze měla podle rakouské policie patrně technické příčiny.

Na místo se sjelo několik hasičských vozů s 240 muži, přivolány byly sanitky i vrtulníky. Server oe24.at původně psal s odvoláním na policii o 60 zraněných. Je to ale spíš hrubý odhad počtu pracovníků, kteří byli v areálu. Podle APA v péči krizových týmů bylo 50 lidí.

Policie na twitteru informovala, že příčina exploze byla technického rázu. Podrobné vyšetřování příčin je však teprve na začátku.

Operátor zařízení mezitím potvrdil, že požár už byl uhašen. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,“ řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila přepravu plynu do Rakouska. „V důsledku události v Rakousku… jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu,“ uvedl mluvčí společnosti Eustream.

Výbuch otřásl zařízením nedaleko hraniční řeky Moravy ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru, citovala agentura DPA policejního mluvčího. Okolí je uzavřeno. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí.

Na sociálních sítích a v médiích se objevily záběry, na nichž je z dálky vidět ohnivý sloupec a kouřový mrak. Podle APA byl vidět až v několik desítek kilometrů vzdálené Vídni. Zranění i hmotné škody zůstaly omezeny na areál terminálu. Zničeno tam bylo několik budov a vozů. Firma Gas Connect, kterou z 51 procent vlastní energetický koncern OMV, AFP sdělila, že škody jsou značné.

„Slyšel jsem mohutnou explozi a zpočátku jsem si myslel, že by to mohlo být letecké neštěstí. Pak jsem viděl ten nesmírný sloup plamenů,“ řekl agentuře AFP jeden z místních obyvatel ze slovenské strany hranice.

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda řekl, že vláda se chystá vyhlásit stav nouze, protože kvůli explozi byly přerušeny dodávky ruského plynu do Itálie.

Přesměrováním dodávek plynu se snaží výpadky nahradit ruský plynárenský gigant Gazprom. Velkoobchodní ceny plynu v reakci na událost prudce vzrostly, upozornila agentura Reuters.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml řekl, že havárie nebude mít na dodávky plynu do Česka vliv, nehrozí podle něj ani zdražení komodity. „Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,“ dodal. Mluvčí Eustream potvrdil, že havárie nebude mít dopad na dodávky zemního plynu ani na Slovensko.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV. Podle APA se tu odehrává přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí a je tu připravován pro další transport.

BRAND24

Z Baumgartenu je plyn distribuován do Německa, Itálie, Francie, Slovinska, Chorvatska a Maďarska. Podle APA tudy projde zhruba třetina ruského exportu zemního plynu určeného pro západní Evropu.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).