Menu Zavřít

Vražda mafiánského bosse nebude potrestána. Soud obžalované osvobodil

26. 9. 2017
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS / CNC / Profimedia

Vražda jednoho z šéfů tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996 zatím nebude potrestána. Krajský soud v Praze dnes zprostil obžaloby Pavla Šrytra a Jána Kaca, protože se podle něj neprokázalo, že skutek spáchali. Rozsudek se očekával, jelikož návrh na zproštění kvůli pochybnostem o jejich vině podala kromě advokátů také státní zástupkyně. Obžalovaní se vzdali práva na odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Bělu před 21 lety zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie loni na jaře na základě nových informací, mezi něž patřily hlavně svědecké výpovědi, oba muže zadržela. Stalo se to jen několik týdnů před promlčením činu. Šrytr s Kacem vinu dlouhodobě odmítají. Hrozilo jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Předseda trestního senátu Ivo Zelinka připomněl, že policie případ v minulosti dvakrát odložila. Vzhledem k době, které od činu uplynula, v podstatě nebyly důkazy vypovídající o pachatelích. Soud měl jen dvě výpovědi svědkyň z místa činu.

Jedna svědkyně původně mluvila proti obžalovaným, později však výpověď změnila a tvrdila, že je nepoznala. „Dříve podobné poznatky neuváděla, přestože byla vytěžována opakovaně,“ řekl Zelinka. Dodal, že usvědčující informace o pachatelích začal říkat až v době, kdy byla vyslechnuta policisty, kteří jí tvrdili, že její výpověď je jenom doplněním důkazů, kterých mají dost. Druhá svědkyně od začátku tvrdila, že neví, kdo střílel. „Neexistuje žádný přímý důkaz, který by obžalované usvědčoval,“ řekl Zelinka při zdůvodnění rozsudku.

Pak měl soud k dispozici řadu dalších výpovědí, které byly mnohdy nepřesvědčivé, a často šlo o výpovědi, kdy se svědci informace dozvěděli z doslechu od jiných lidí. Soudce zdůraznil, že pro odsouzení pachatelů nesmí mít žádné pochybnosti, což se v tomto případu nestalo. „Nebylo vyloučeno, že jsou pachateli jiné osoby, než byly postaveny před soud,“ zdůraznil Zelinka.

Viníkem nejbližší příbuzní nebo arménská mafie?

Od vraždy letos v dubnu uplynulo 21 let. V maskovaném komandu bylo nejméně pět lidí. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

Šrytr s Kacem tvrdí, že zájem na vraždě mohli mít příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro něj pracovala. V médiích se krátce po Bělově vraždě objevily i informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Běla mladší však v květnu u soudu uvedl, že po vraždě s Mrázkem mluvil a ten mu řekl, že v případu „prsty“ nemá.

BRAND24

Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu.

Čtěte také:

Soud zprostil anarchisty obžaloby z přípravy teroristického útoku

Nejvyšší soud rozhodl o Silovském. Sympatizant IS si má odpykat šest let vězení

Šest let místo tří. Soud zvýšil trest Čechovi, který se chtěl přidat k islamistům

Češi zadržení v Turecku čekají na soud ve vazbě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).