Menu Zavřít

Vražda mafiánského bosse Běly nebude nejspíš potrestána

19. 9. 2017
Autor: čtk

Vražda bosse tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996 nejspíš nebude potrestána. Státní zástupkyně Danuše Krejčová v úterý při závěrečné řeči u Krajského soudu v Praze navrhla, aby soud obžalované Pavla Šrytra a Jána Kaca zprostil obžaloby. Zdůvodnila to tím, že existují pochybnosti o jejich vině a nelze s jistotou vyloučit, že čin spáchal někdo jiný.

Obžalovaní dlouhodobě vinu odmítají. Zproštění obžaloby navrhli i jejich advokáti. Soud rozsudek vynese 26. září.

Bělu před 21 lety zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie loni na jaře na základě nových informací, mezi něž patřily hlavně svědecké výpovědi, oba muže zadržela. Šrytr i Kaco vinu odmítají. Tvrdí, že v době vraždy byli na Slovensku. Hrozí jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Státní zástupkyně uvedla, že s ohledem na dlouhou dobu od spáchání trestného činu byly k dispozici v podstatě jen dva přímé důkazy, a to výpovědi svědkyň z místa činu. Jedna svědkyně původně mluvila proti obžalovaným, později však výpověď změnila a tvrdila, že je nepoznala. Druhá svědkyně od začátku tvrdila, že neví, kdo střílel.

Nepřesvědčivé výpovědi

Mezi nepřímé důkazy pak patřila řada výpovědí, které byly mnohdy nepřesvědčivé, a často šlo o výpovědi, kdy se svědci informace dozvěděli z doslechu od jiných lidí. Pro odsouzení musejí nepřímé důkazy tvořit ucelený řetězec, aby bylo vyloučeno, že čin nespáchal někdo jiný. Podle Krejčové ale v tomto případě existují pochybnosti.

Obhájci Šrytra Pavel Šíma a Karolína Babáková souhlasili se státní zástupkyní. Při závěrečných řečech kritizovali práci police, která podle nich při vyšetřování kauzy ovlivňovala svědky, protože měla nouzi o důkazy. „Neprokázalo se, že tam byl. Pokud by tam byl, tak se neprokázalo, že střílel,“ řekl Šíma. Podle Babákové bylo trestní stíhání důkazně nepodložené. „Velký respekt státní zástupkyni, která se nebojí medií a hodnotí stav dokazování objektivně,“ napsala Babáková při dnešním jednání na sociální síť.

Kritikou policie nešetřili ani Šrytr s Kacem. Prohlásili, že chtějí „všemi dostupnými prostředky“ zajistit, aby byli policisté z kauzy potrestáni. „Nenechám to zahrát do ztracena,“ řekl Šrytr, který byl kvůli stíhání 15 měsíců ve vazbě. Kaco byl ve vazbě osm měsíců. V závěrečné řeči uvedl, že by policisté měli odevzdat služební průkazy.

Od vraždy letos v dubnu uplynulo 21 let. V maskovaném komandu bylo nejméně pět lidí. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

Šrytr s Kacem tvrdí, že zájem na vraždě mohli mít příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro něj pracovala. V médiích se krátce po Bělově vraždě objevily i informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Běla mladší však v květnu u soudu uvedl, že po vraždě s Mrázkem mluvil a ten mu řekl, že v případu „prsty“ nemá.

BRAND24

Přečtěte si také:

O Burešovi jasno do voleb. Slovenský soud rozhodne ohledně Babiše a StB 12. října

U Bradáčové už rozhodli. Šlachta ale stále neví, zda bude stíhán kvůli černým jízdám

Bývalého elitního detektiva Komárka čeká obžaloba, jeho podřízení povyšují

 Bývalý elitní policista Jiří Komárek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).