Menu Zavřít

Vražda novináře Kuciaka: bývalý voják Marček se prý přiznal vyšetřovatelům

11. 4. 2019
Autor: čtk

Miroslav Marček, obviněný v případu vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, se dnes vyšetřovatelům přiznal, že na dvojici střílel právě on. Uvedla to slovenská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTVS. Zároveň upozornila, že v původním obvinění figuroval bývalý voják Marček jako řidič a za střelce byl označen jiný obviněný, Tomáš Szabó.

O tom, že se Marček při dnešním výslechu přiznal vyšetřovatelům z Národní kriminální agentury v Nitře, informoval s odvoláním na nejmenovaný „dobře informovaný zdroj“ také server Aktuality.sk. Podle něj Marček a bývalý policejní vyšetřovatel Szabó jsou bratranci a měli pověst lidí, kteří dokáží odstranit problémy. Oficiálně nebyly informace médií o nejnovějším vývoji Kuciakovy kauzy potvrzeny.

Denník N označil Marčekovo přiznání za „překvapivý okamžik“ v celém případu. „Vrahův řidič tvrdí, že vrahem je on,“ poznamenal deník na svém webu.

Sedmadvacetiletý Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Kuciak se zabýval zejména podezřeními z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Dvojí vražda otřásla Slovenskem; pod tlakem veřejnosti Fico odešel z čela vlády, zůstal však předsedou strany.

Z vraždy Kuciaka a Kušnírové bylo obviněno pět lidi: Marček, Szabó, Alena Zsuzsová coby druhotná objednavatelka zločinu a Zoltán Andruskó coby zprostředkovatel. Z objednání vraždy novináře je obviněn kontroverzní podnikatel Marián Kočner, který svou vinu podle svého obhájce nadále popírá. Andruskó podle dřívějších zpráv vypovídal, že střílel Szabó a Marček jej vezl, a pak s touto verzí policie pracovala.

BRAND24

Marčeka po pětihodinovém výslechu v Nitře policisté podle televize Joj převezli do obce Veľká Mača a Sládkovičova k dalším vyšetřovacím úkonům. Minulý týden byli policisté s Marčekem v Kolárově, kde prý Marček ukazoval, jak zde v prosinci 2016 on a Szabó zavraždili místního podnikatele Petra Molnára.

Čtěte také:

Esej: Našim lidem dovoleno vše. Dvojnásobná vražda vytrhává Slovensko z cynismu

Vražda novináře Kuciaka: Slováci obvinili podnikatele Kočnera

Je nás víc. Kiska oznámil založení politické strany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).