Menu Zavřít

Vítkovice se stabilizují. Zaměstnancům vzrostou mzdy o 700 korun měsíčně

3. 7. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zaměstnancům ostravské strojírenské skupiny Vítkovice vzrostou s platností od 1. července mzdy o 700 korun měsíčně. Do tarifních mezd jim firma přidává plošně 400 korun, na motivační složku mzdy jde navíc 300 korun měsíčně, respektive 900 korun za čtvrtletí. Na růstu mezd se dohodlo vedení s odbory mateřské společnosti Vítkovice, a. s. V roce 2016 činil průměrný výdělek ve Vítkovicích 26 941 korun.

„Zvýšením tarifních mezd dáváme najevo, že se společnosti ve skupině stabilizují. Současně jsme chtěli zaměstnancům přidat i v odměnách v souvislosti s novým motivačním systémem v celém koncernu. Podmínkou dosažení motivační části mzdy je vždy plnění ukazatelů výkonnosti, především rentability a produktivity z realizovaných tržeb, kvality, dodržování termínů výroby a úspor nákladů,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic, a. s., Libor Witassek.

Celá skupina Vítkovice Machinery Group, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, zahrnuje víc než 20 firem, které mají dohromady téměř 4000 zaměstnanců. Loni se čtyři společností z holdingu dostaly do finančních problémů a skončily v úpadku.


Tahanice o Vítkovice: exekutor donutil miliardáře Berana vrátit akcie Světlíkovi

  David Beran


V případě dceřiných společností, které mají vysoký potenciál růstu, jako jsou například Vítkovice Heavy Machinery, je podle firmy možné, že se motivační část platů po dohodě na úrovni dané firmy ještě zvýší. „Vítkovice nestanovují pravidla pro odměňování zaměstnanců ve společnostech v reorganizaci, kde o vývoji, tedy i tom mzdovém, rozhodují zejména věřitelé ve spolupráci s insolvenčním správcem. Navýšení se netýká ani manažerských mezd,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

CONTENT24

Celá strojírenská skupina vytvořila v loňském roce konsolidovanou ztrátu přibližně 5,3 miliardy korun. Způsobily ji hlavně insolvence firem ze skupiny, oprávky a kroky, které s insolvencemi souvisejí. Skupina loni dosáhla tržeb zhruba 8,5 miliardy korun, což bylo asi o 2,3 miliardy méně než v předchozím roce. Letos by už ale Vítkovice měly podle Witasska skončit v zisku, už v prvním čtvrtletí dosáhly hrubého zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 70 milionů korun. Tržby plánují zhruba stejné jako loni, 8,5 miliardy korun.

Dále čtěte:

Vítkovice lákají cizí kapitál. Skupina jedná se dvěma investory

Do Česka míří dva velké čínské fondy. Slibují miliardové investice

Šéf Vítkovic Witassek: Přežijeme nejen rok 2017


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).