Menu Zavřít

V prvním čtvrtletí vyjelo do ciziny přes 700 tisíc Čechů. Meziročně o 38 procent více

30. 6. 2017
Autor: čtk

Češi v letošním prvním čtvrtletí výrazně více cestovali do zahraničí, když počet výjezdů na delší cesty stoupl meziročně o více než 38 procent na 705 tisíc. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu. Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že se letos počet prodaných zájezdů zvýší o zhruba deset procent.

Mezi nejvíce poptávané destinace patří Chorvatsko, Slovensko, Španělsko a Řecko. Pozitivně se vyvíjí i prodeje zájezdů zejména do Egypta. „Mezi úspěšné destinace ale patří s velkým růstem prodeje zájezdů Bulharsko, kde je téměř o 15 procent vyšší, Spojené arabské emiráty a Maďarsko. Turecko je vyhledávané zejména v last minute nabídkách. Ta se očekává pro letošní sezonu méně pestrá, oproti předchozím letům, a to zejména na výběru i jednotlivých destinací,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Podle cestovního portálu Invia.cz je nejvyšší vyprodanost zájezdů na první týden v červenci, kdy jsou dva státní svátky a řada lidí si proto vzala volno. „Termín z kraje letních prázdnin je nejvýhodnější pro rodiny s dětmi. Dětem skončily školní povinnosti, rodiče zase ocení, že ušetří dny dovolené,“ řekl marketingový ředitel portálu Michal Tůma.


Cestujete autem do Chorvatska? Přečtěte si, jakým chybám se vyhnout

 Autem do Chorvatska - ilustrační foto


Trendy letošní dovolenkové sezony se projevují také během prvního červencového týdne. Mezi další populární destinace tak patří Bulharsko nebo Španělsko, velký zájem mají Češi také o dovolenou v Egyptě, Turecku a Tunisu. Právě zájezdy do těchto destinací jsou tak v termínu 3. až 9. července vyprodané.

„Letenky z Čech do populárních destinací jsou z velké části vyprodané. Zájemci o dovolenou na poslední chvíli ale mají šanci sehnat letenky z Bratislavy. Volné ubytovací kapacity lze pak ve většině zemí sehnat, výběr však bude velmi omezený,“ dodal Tůma.

BRAND24

Podle statistiků roste zájem i o dovolenou v tuzemsku. V první čtvrtletí se ubytovalo v hromadných zařízeních téměř o 400 tisíc více návštěvníků.

Dále čtěte:

Velký dovolenkový speciál: cestovní pojištění ano, nebo ne?

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Přečtěte si, co musíte mít v povinné výbavě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).