Menu Zavřít

USA schválily prodej tanků a raket za miliardy dolarů Tchaj-wanu. Čína ostře protestuje

9. 7. 2019
Autor: Armáda USA

Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej tanků, raket a dalšího armádního vybavení Tchaj-wanu. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informoval Pentagon. Čína, která považuje ostrovní Tchaj-wan za svou provincii, dnes proti obchodu v celkové odhadované hodnotě 2,2 miliardy dolarů (46,5 miliardy korun) ostře protestovala a vyzvala Spojené státy, aby prodej "okamžitě zrušily".

Tchajwanská armáda na základě schváleného kontraktu může získat 250 střel Stinger, 108 tanků M1A2T Abrams, obrněná vozidla Hercules, kulomety, munici a další vojenskou techniku. Pentagon uvedl, že prodej zbraní na ostrov ležící v těsné blízkosti pevninské Číny nebude znamenat změnu ve vojenské rovnováze v oblasti. K prodeji se ještě může vyjádřit Kongres, který však v drtivé většině případů nemá proti obchodům schváleným ministerstvem námitky.

Nynější zakázka může zvýšit napětí mezi Washingtonem a Pekingem, které výrazně vzrostlo v souvislosti se vzájemnými obchodními spory. Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že chystaný americký prodej zbraní Tchaj-wanu je „vážným porušením mezinárodního práva a hrubým vměšováním do vnitřních záležitostí Číny, poškozuje čínskou suverenitu a čínské bezpečnostní zájmy“.

„Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí čínského území a nikdo by neměl podceňovat odhodlání čínské vlády a čínského lidu bránit svrchovanost a územní celistvost země,“ uvedl mluvčí.


Byznys s apokalypsou: nové jaderné závody prospívají soukromým firmám

 Jaderný konflikt, ilustrační foto


„Čína proto vyzývá Spojené státy, aby okamžitě zrušily plány na prodej zbraní a ukončily veškeré kontakty mezi americkou a tchajwanskou armádou, čímž by se předešlo dalšímu poškození čínsko-amerických vztahů a narušení míru a stability v Tchajwanském průlivu,“ dodal mluvčí s tím, že Peking již proti zbrojnímu obchodu předložil americké straně oficiální protest.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly zachovat schopnost bránit se.

Dále čtěte:

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně

Lidé počítají s nejhorším. Rekordně googlují pojem „třetí světová válka“

BRAND24

Kolik atomových bomb může vyrobit KLDR? 7 otázek a odpovědí o severokorejské hrozbě

USA jsou nejsilnější v historii, chlubí se Trump. Americká vlajka prý brzy zavlaje na Marsu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).