Menu Zavřít

Turecké referendum bude řešit Evropský soud. Opozice napadla platnost lístků

4. 7. 2017
Autor: čtk

Předák největší turecké opoziční strany CHP Kemal Kiliçdaroglu dnes u Evropského soudu pro lidská práva podal stížnost na dubnové referendum, které posílilo moc tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kiliçdaroglu zároveň pokračuje v protivládním pochodu do Istanbulu, informovala agentura Reuters.

Sociálnědemokratická Lidová republikánská strana (CHP) napadá hlavně rozhodnutí turecké volební komise (YSK), jímž uznala za platné i volební lístky a obálky, které sama neorazítkovala. Tento krok označila za protiprávní i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která průběh všelidového hlasování monitorovala.

O zrušení výsledků referenda CHP předtím neúspěšně usilovala u tureckého nejvyššího správního soudu. Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku je institucí Rady Evropy.


Proč němečtí Turci milují Erdogana? Čtěte více

 Tluče Turek Turka - ilustrace


„Referendum je z rozhodnutí YSK nelegitimní,“ řekl Kiliçdaroglu ve městě Izmir asi 100 kilometrů od Istanbulu. Osmašedesátiletý lídr CHP se 15. června vydal z Ankary na přibližně 450 kilometrů dlouhý protivládní pochod do Istanbulu. Tam je ve vězení Kiliçdaroglův spolustraník Enis Berberoglu odsouzený za vyzrazení státního tajemství. Toho se měl někdejší novinář a posléze poslanec dopustit tím, že předal tisku informace o tureckých dodávkách zbraní islamistům v Sýrii v roce 2014.

BRAND24

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. O rozšíření svých pravomocí usiloval především Erdogan, kterému nová ústava umožnila také obnovit členství ve vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). Dosavadní pravidla vyžadovala, aby byla hlava státu nadstranická.

Přečtěte si také:

Německo zrušilo paragraf o hanobení zahraničního majestátu

Turecká odplata: Veto spolupráce NATO s Rakouskem

Spor o Incirlik se dostal do slepé uličky. Německo stáhne vojáky z Turecka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).