Menu Zavřít

Trest po 24 letech. V Japonsku popravili vůdce sekty, která útočila sarinem

6. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

V Japonsku dnes popravili zakladatele a duchovního vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asaharu a šest jeho stoupenců, kteří jsou zodpovědní za plynový útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil 13 lidí a zhruba pět a půl tisíce dalších přiotrávil. S odvoláním na japonské ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura AP.

K absolutnímu trestu za teroristický čin odsoudily japonské soudy celkem 13 členů sekty. Zavalitého, částečně slepého cvičitele jógy, Asaharu, soud v roce 2004 odsoudil k trestu smrti oběšením na základě 13 obvinění; mimo jiné i za přípravu a provedení nejméně 15 vražd, dalších teroristických útoků, únosů nepohodlných osob a jiných zločinů. Vůdce sekty svou vinu popíral a proti rozsudku se odvolal. To však v roce 2006 japonský nejvyšší soud zamítl.

Mezi dnes popravenými jsou kromě vůdce skupiny i vědec, který jedovatou látku pro útok připravil a muž, jenž atentát provedl. Jako první byl podle japonských médií oběšen Asahara.

Podle zpravodajského portálu BBC se provedení poprav odkládalo, dokud soudy neprošetřily poslední odvolání proti nejvyšším rozsudkům. To se stalo letos v lednu.

Ve víře sekty, kterou Asahara založil v roce 1987, se prolínalo učení buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Óm šinrikjó hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a ten nový vytvoří skupina vyvolenců náležejících k sektě. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta údajně připravovala i použití biologických zbraní se smrtícím virem Ebola.

Tokijský atentát byl nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě provedený chemickou zbraní.

BRAND24

Čtěte také:

Každý den o 1000 méně. Japonci vymírají rekordním tempem

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).