Menu Zavřít

Teror, ale ne terorismus? Jak říkat střelbě v Las Vegas?

3. 10. 2017
Autor: čtk

Policie zatím nezjistila žádný motiv, který mohl čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka přimět k masakru v Las Vegas. Když se k této tragédii v pondělí vyjádřil americký prezident Donald Trump, označil ji za „čisté zlo“. Vyhnul se slovu „terorismus“, napsal zpravodajský server The New York Times.

Střelec neměl žádnou závažnější trestnou minulost a žádný zjevný ideologický motiv. Nenabízí tak mnoho vysvětlení pro Američany, kteří zoufale chtějí znát odpovědi na otázku: „Proč?“

To ovšem neznamená, že by uplynulých 24 hodin nebylo plných protiřečících si a často ve vlastním zájmu šířených spekulací. Během pondělí pravicové internetové stránky identifikovaly nesprávného pachatele, jemuž přidělily nálepku „dalšího rozčíleného ultralevicového střelce“, jak napsal Gateway Pundit.

Konzervativní lasvegaský rozhlasový moderátor Wayne Allyn Root pro změnu sdělil svým 110 tisíc stoupenců na Twitteru: „Tohle je jednoznačně koordinovaný muslimský teroristický útok.“ Toto tvrzení krátce podpořilo prohlášení takzvaného Islámského státu (IS), kterým se k útoku přihlásilo.

Pak ale FBI tvrzení IS smetla ze stolu a připomněla sérii falešných prohlášení této skupiny z minulosti. A znovu se spustila hra hádej-kdo-to-byl.


O střelbě v Las Vegas čtěte více ZDE

 Hasiči, zdravotníci a policie čekají poblíž místa střelby v Las Vegas


Bylo to spiknutí „paralelní demokratické mocenské struktury“, jak napsal Alex Jones na konspirační stránce Infowars? Anebo možná boží trest za „hlubokou neúctu“ projevovanou Donaldu Trumpovi a národní hymně? (náboženský moderátor Pat Robertson).

Mělo to něco společného s country muzikou, vzhledem ke koncertu, na který se Paddock zaměřil? Nebo to mohlo nějak souviset s původem Stephena Paddocka, jehož otec byl na seznamu deseti nejhledanějších osob Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI)?

Spojení „Stephen Paddock motiv“ se zařadilo mezi nejvyhledávanější na Googlu a zatím není jasné, jestli další důkazy vyplní mezeru v jeho motivaci, anebo zda se masakr v Las Vegas zapíše do dějin jako další případ hromadné střelby v USA bez užšího vymezení.


Japonský boj s terorismem: vězení za rybaření či sběr hub

 I takovýto protest může být posuzován podle nového protiteroristického zákona


Hromadné vraždy nevinných lidí, ani v takovém rozsahu jako v Las Vegas, automaticky nesplňují všeobecně přijímanou definici terorismu, která vyžaduje politický, ideologický nebo náboženský motiv. Ale mimo rámec této akademické analýzy je v polarizované zemi slovo „terorismus“ často verbální zbraní, s níž se volně máchá - zvlášť když je obviněným muslim.

„Tato nálepka je značně pejorativní a má hodně velkou váhu,“ řekla Martha Crenshawová, odbornice na terorismus Stanfordova střediska pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci.

První zprávy o jakémkoli hromadném útoku vyvolají nejen kolektivní smutek, ale také úzkost a přání specifických skupin: například američtí muslimové se modlí, aby útočník nesdílel jejich víru, a konzervativci a liberálové si přejí, aby se ukázalo, že je útočník členem jejich politické opozice.

BRAND24

„Současné politické klima je tak polarizované, že lidé doufají, že vina nepřipadne na jejich stranu,“ dodala Crenshawová. A sama přiznává, že se v pondělí přistihla při závanu hrůzy, že střelec mohl patřit k levici.

Čtěte dále:

Symbol boje s terorismem, letadlo Landshut, se vrátil do Německa

Rozjetý kamion nezadrží, říká o pražských bezpečnostních zábranách architekt

Když vlast zavolá. Kdy přestaneme být banánovou republikou bez banánů?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).