Menu Zavřít

ČEPS opravuje vedení velmi vysokého napětí, Temelín musí snížit výkon o třetinu

20. 12. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Jaderná elektrárna Temelín sníží na tři dny o třetinu svůj výkon, zhruba o 650 megawattů elektrických (MWe). Důvodem je požadavek společnosti ČEPS, která bude opravovat fázové vodiče na vedení velmi vysokého napětí Dasný - Slavětice. Oba temelínské bloky sníží výkon, zůstanou ale v provozu a budou vyrábět elektřinu. Zpět na plný výkon by se elektrárna měla vrátit těsně před Štědrým dnem.

Jak dlouho budou oba bloky pracovat na nižší výkon, záleží na tom, jak rychle skončí práce ČEPS. Ta potřebuje opravit na nejzatíženější části přenosové soustavy mezi Dasným na Českobudějovicku a Slavěticemi na Třebíčsku fázové vodiče, které poškodil úder blesku. Práce naplánovala ČEPS na víkend před Vánoci, kdy je spotřeba elektřiny o 30 procent nižší než jindy.

Vedení nejvyššího napětí nelze opravovat, když Temelín vyrábí naplno. „Současně stav vedení nedovolil čekat na řádnou odstávku některého bloku po zimě. Opravy nebudou mít vliv na bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy,“ uvedl člen představenstva ČEPS Stanislav Votruba.

Temelín sníží výkon obou bloků. Na prvním o necelých deset procent, na druhém asi o polovinu. Oba budou ale dál vyrábět elektřinu. Elektrárna začne snižovat výkon 21. prosince ve 3:30 na druhém bloku, o hodinu a půl později i na prvním. „Ve chvíli, kdy ČEPS práce ukončí, budou moci operátoři opět zvýšit výkon obou bloků na běžnou úroveň, která se v těchto dnech pohybuje kolem 2150 MWe,“ uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od začátku letošního roku vyrobil 15,3 TWh elektřiny.

Národní investiční plán: v Dukovanech a Temelíně vzniknou nové bloky za 300 miliard korun

  Jaderná elektrárna Dukovany

Dále čtěte:

Kraví hora je nevhodná. Drábová kritizuje výběr lokality pro jaderné úložiště

Nejen Temelín a Dukovany. Malé reaktory by mohly na severu republiky nahradit uhlí i teplárny

Poradenství pro Dukovany přijde stát na 163 milionů

BRAND24

Česká jaderná horečka. Plánovaná stavba bloku v Dukovanech vyvolává u odborníků skepsi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).