Menu Zavřít

Stíhaný Horáček popsal, jak se tvořily smlouvy ve VZP. Prý je ovlivňoval ředitel Kabátek

19. 6. 2019
Autor: Anna Vacková

Podnikatel Tomáš Horáček, který je stíhaný v kauze nemocničních zakázek, vypovídal na policii ohledně tvorby smluv ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Podle Horáčka ovlivňoval uzavírání smluv ředitel VZP Zdeněk Kabátek na doporučení bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Informoval o tom web Lidovky.cz.

„Aby bylo možné zdravotní pojišťovnu, respektive její zástupce, přesvědčit o tom, aby hlasovali pro (uzavření smlouvy se soukromým zařízením), bylo zpravidla potřeba, aby dostali jejich nadřízení – regionální pobočky – pokyn přímo z ústředí,“ citovaly z Horáčkovy výpovědi Lidovky.cz.

Tímto způsobem měla být uzavřena smlouva mezi regionálními pobočkami pojišťovny a nejmenovanou dermatologickou ambulancí. „Mám za to, že pan Šnajdr tyto záležitosti předjednával s generálním ředitelem Kabátkem, kdy tuto informaci mám jak od Šnajdra, který se s ním pravidelně setkával, tak od doktora Hoňka, který byl Kabátkovým podřízeným,“ dodal Horáček. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého je uvedená společnost standardním partnerem a spolupráci s ní nepovažuje VZP za problematickou.

Horáček je vyšetřován v kauze nemocničních zakázek a usiluje o získání statusu spolupracujícího obviněného. Sám sebe pak označuje za „prostředníka“ a odmítá, že by v případu hrál zásadní roli. Hybateli podle něj byli jiní lidé.

Do celé věci už se vložilo ministerstvo zdravotnictví, které zmíněnou smlouvu začalo prošetřovat. Ministr Adam Vojtěch pro Lidovky.cz uvedl, že pokud jsou Horáčkova tvrzení pravdivá, je neakceptovatelné, aby takové chování zůstalo bez následků. Kontrolu, jejíž předběžné závěry podle něj ukázaly na „nestandardní procesy“, chce dokončit do dvou měsíců a závěry z ní pak předá policii.

Ředitel VZP Kabátek odmítá, že by jakkoliv pochybil. „Od té doby, co pan Šnajdr ukončil svou činnost ve správní radě, žádným způsobem chod VZP neovlivňuje,“ tvrdí mluvčí VZP Tichý. Podle samotného Šnajdra Horáček lže.

BRAND24

Podnikatel Horáček je vyšetřovaný v korupční kauze kolem pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Kromě něj jsou obviněni například bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andra Vrbovská, bývalý ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák a bývalý ředitel Nemocnice Na Bulovce František Novák.

Čtěte také:

Telefony a houkačky. Podezřelý lobbista Horáček obchodoval i s policií

Ředitel Nemocnice Na Homolce rezignoval kvůli výsledkům auditu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).