Menu Zavřít

Stát našel projektanta pro justiční areál v Ústí. Navrhne ho brněnský Arch.Design

14. 8. 2018
Autor: Jan Berounský/Archiv MF

Ministerstvo spravedlnosti uzavřelo smlouvu s dodavatelem projektové dokumentace pro dlouho plánovaný justiční areál v Ústní nad Labem. Za maximálně 92,5 milionu ji vypracuje brněnské studio Arch.Design.

Vedle projektové dokumentace má Arch.Design zajistit i veškerá potřebná povolení a autorský dozor. Vyplývá to ze smlouvy, kterou ministerstvo zveřejnilo v registru smluv.

Připravovaný areál vznikne ve čtvrti Bukov. Vedle krajského a okresního soudu by v něm mělo sídlit i státní zastupitelství, probační a mediační služba nebo ústecká pobočka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Projekt by měl stát 1,7 miliardy korun.

Současná budova z roku 1974 nevyhovuje potřebám soudu kapacitně, navíc leží v záplavovém území. O výstavbě justičního areálu v Ústí se proto mluví už od roku 2002.

Dlouhou dobu se však kolem projektu příliš nedělo, pravděpodobně i kvůli kontroverzím kolem Justičního areálu v Brně. Ten byl podle všeho až o miliardu předražený.

BRAND24

Základní kámen k areálu položil prezident Miloš Zeman v roce 2013, tehdy se však náklady odhadovaly ještě na 850 milionů korun. Teprve o tři roky později oznámil tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, že resort má na stavbu zajištěných potřebných 1,7 miliardy. Stavba areálu by měla odstartovat příští rok a dokončena má být v roce 2021.

Dále čtěte:

Justici lze ovládnout cukrem a bičem, varuje expert na samosprávu

Reforma okresních soudů je na spadnutí

Kontroverzní zákon v praxi: polský prezident poslal předsedkyni nejvyššího soudu do penze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).