Menu Zavřít

Staroměstské náměstí zaplnily tisíce lidí, žádaly odchod premiéra

17. 11. 2018
Autor: čtk

Mnoho tisíc lidí dnes v Praze žádalo kvůli kauze Čapí hnízdo demisi premiéra Andreje Babiše, demonstrace proti němu zaplnila většinu Staroměstského náměstí. Babiš odstoupit nehodlá, současné dění opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky.

„Je nemyslitelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že to je normální, chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ prohlásil na závěr demonstrace Mikuláš Minář, předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii. „Česko nemůže být slušnou zemí, když nemá v čele slušné lidi,“ uvedl filozof Václav Němec. Řada lidí se z demonstrace na Staroměstském náměstí po jejím skončení zřejmě přesune na náměstí Václavské, kde odpoledne začal Koncert pro budoucnost. Až do večerních hodin se na pódiu budou střídat hudebníci a řečníci.

Opozice chystá na příští týden hlasování o nedůvěře vládě, sama ale nemá dost hlasů na to, aby kabinet padl. Současné politické napětí vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, rozhodně ale nešlo o únos. Premiér uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný.


Skandály opředený premiér paradoxně představuje jednou z mála demokratických pojistek v současnosti. Čtěte komentář:

Andrej Babiš, pojistka západní demokracie

 Jan Brož


Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že nevidí důvod k pádu vlády. Dodal, že kdyby ale poslanci nynější vládě Andreje Babiše (ANO) vyslovili nedůvěru, opět pověří sestavením kabinetu Babiše. Očekává, že kauza kolem Babišova syna se rozplyne, novináře označil za hyeny a lidi protestující proti Babišovi za hulákající dav.

Už ve 13:00 začalo na Hradčanském náměstí menší shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestem Romů proti prezidentu Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů. Podle jednoho z řečníků Zeman podněcuje český národ k rasové nenávisti. „Rozděluje občany na kategorie a tábory,“ řekl muž. Žádal, aby se Zeman všem českým Romům veřejně omluvil. Chtěl také, aby Ústavní soud přezkoumal, jestli SPD Tomia Okamury neporušuje ústavní zákon.

BRAND24

Prezident v září v Olomouckém kraji řekl, že rozhodně není přítelem komunismu, ale že tehdy Romové museli pracovat. „A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil Zeman v Kojetíně. „Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal Zeman. Prezidentova slova již dříve kritizovalo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC), podle něj takové výroky ohrožují demokratické hodnoty a jsou rasistická. V reakci na Zemanovy výroky Romové na facebooku také již dříve zveřejnili stovky svých fotografií z pracovního prostředí.

Čtěte více o aktuální kauze:

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).