Menu Zavřít

Sportovci smí danit paušálem jako živnostníci, rozhodl správní soud

13. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Sportovci smí danit své příjmy jako živnostníci, rozhodl dnes Nejvyšší správní soud (NSS). Ve sporu mezi fotbalistou Davidem Lafatou a finančním úřadem ohledně daňového paušálu dal soud za pravdu útočníkovi Sparty.

Jak soud v rozsudku uvedl, jestliže v České republice je s ohledem na neujasněnost právní úpravy možné vykonávat samostatnou činnost profesionálního sportovce buďto jako živnost nebo jako nezávislé povolání, nelze daňového poplatníka nutit, aby zvolil ten způsob placení daně, který je pro stát vhodnější.

Lafata si z pozice živnostníka odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Úřad profesionálního sportovce posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.


Kalkulačka: Spočítejte si, jak by se vás dotklo progresivní zdanění


Odvolací finanční ředitelství Lafatovo odvolání zamítlo a platební výměry potvrdilo, stejný závěr učinil i krajský soud. Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu i rozhodnutí odvolacího finančního ředitelství zrušil.

BRAND24

„Pokud stěžovatel vykonával činnost profesionálního fotbalového hráče jako živnost na základě příslušného živnostenského oprávnění, příjmy z této činnosti představují příjmy ze živnosti podle zákona o daních z příjmů,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Dále čtěte:

Nespolehlivých plátců DPH v pololetí přibylo o 71 procent, nejvíce v Praze

Finanční správa se chválí: Kontrolní hlášení k DPH přineslo státu miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).