Menu Zavřít

Spojené státy kvůli migrantům uzavřely hraniční přechod u mexické Tijuany

26. 11. 2018
Autor: čtk

Americká pohraniční a celní stráž v neděli v obou směrech zastavila provoz na hraničním přechodu mezi mexickou Tijuanou a předměstím kalifornského San Diega. Do Spojených států se skrze něj snažila projít skupina středoamerických migrantů, informovala agentura AP. Několik z nich se údajně také pokusilo překonat hraniční plot, na což američtí pohraničníci reagovali použitím slzného plynu.

Podle AP se předtím migranti snadno protlačili přes blokádu mexické policie střežící hraniční přechod. Někteří třímali v rukou ručně namalované vlajky USA a Hondurasu a skandovali: „Nejsme zločinci! Jsme mezinárodní dělníci!“ Skupinu tvořili hlavně muži, byly mezi nimi však i ženy s malými dětmi v kočárcích.

V Tijuaně v posledních dnech pobývá více než 5000 běženců, kteří sem v uplynulých týdnech doputovali přes celé Mexiko jako takzvaná karavana migrantů. Mnoho z nich doufá, že budou moci požádat o azyl v USA, ale imigrační úředníci na místním hraničním přechodu San Ysidro zpracovávají denně méně než stovku žádostí.

Humanitární pracovník Irineo Mujica, který migranty na cestě několik týdnů doprovázel, řekl AP, že cílem dnešního pochodu k americké hranici bylo zviditelnit jejich utrpení. „Nemůžeme všechny tyhle lidi mít tady,“ dodal.

Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum v pátek v pohraničním městě, které má 1,6 milionu obyvatel, vyhlásil stav humanitární krize. Tijuana má podle něj s přijetím značného počtu migrantů velké problémy.

BRAND24

Čtěte: Vyprahlý Sahel aneb Odkud přijdou

Makrooko Miroslava Zámečníka

Čtěte také:

Lékaři bez hranic budují v Praze IT centrum sdílených služeb za 130 milionů korun

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).