Menu Zavřít

Soud znovu osvobodil Šišku a znalce v kauze zakázky pro IBM

18. 9. 2017
Autor: čtk

Soud dnes i napodruhé osvobodil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku a znalce Vladimíra Smejkala v kauze miliardové zakázky pro IBM. Mužů se zastal revizní posudek z Akademie věd, který si soud nechal vyhotovit na základě pokynu odvolacího senátu. Dnešní zprošťující rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Trvá na tom, že způsob výběru dodavatele byl nezákonný.

„Důkazní situace se ani po doplnění dokazování v žádném případě nezměnila, což se domnívám, že je naprosto zjevné,“ odůvodnil verdikt předseda senátu pražského městského soudu Stanislav Králík. Podle něj není žalovaný skutek trestným činem. „Jsou tady opravdu důvodné pochybnosti o tom, že se obžalovaní dopustili jednání tak, jak jim je obžalobou kladeno za vinu,“ dodal.

Obžaloba viní Šišku z toho, že chtěl pro IBM nezákonně zajistit zakázku na dodání systému, který by kontroloval posudkové lékaře a zabránil zneužívání sociálních dávek. Smejkal pak údajně pro ministerstvo vypracoval nepravdivý posudek, podle nějž nemohla požadovanou službu poskytnout žádná jiná firma než IBM. Tendr zrušil antimonopolní úřad poté, co si na krok ministerstva stěžovala jiná softwarová společnost.


Justiční fraška: zakladatele Oleo Chemical Jirounka soud zprostil obžaloby

Kamil Jirounek


Dvaašedesátiletý Smejkal i o deset let mladší Šiška, kvůli jehož kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), vinu popírají. Za pravdu jim dnes dal i Jan Flusser z Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd. „Nejdůležitější otázka byla, jestli byly dány zákonné předpoklady, aby se výběrové řízení uskutečnilo v režimu bez uveřejnění, a jestli IBM byla nejvhodnější kandidát. My jsme došli k názoru, že ano,“ uvedl k reviznímu posudku. Podotkl ale, že k závěru dospěl na základě jiných argumentů, než jaké ve svém původním posudku uplatnil Smejkal.

Hlavní faktory byly podle Akademie věd dva - připravenost IBM a také čas. Podle znalce se totiž měla první fáze projektu spustit do tří měsíců. „IBM byla dodavatelem, který byl schopen zajistit dodávku nejrychleji, a čas jsou vždycky peníze,“ poznamenal Flusser.

Státní zástupce Zdeněk Matula dnes odmítl verzi, že Smejkal o tříměsíční lhůtě od počátku věděl. „Nebyl žádný důvod hospodářskou soutěž eliminovat a neotevřít ji širšímu spektru (uchazečů),“ uvedl ve své závěrečné řeči.

Šiška už byl v jiné kauze související se zmanipulováním ministerských IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek pravomocně odsouzen ke čtyřletému vězení. Do věznice prozatím nastoupit nemusel. Matula pro něj dnes navrhl souhrnný desetiletý trest, pro Smejkala chtěl shodně jako v předchozím hlavním líčení šestileté vězení a pětiletý zákaz činnosti. „Není prokázáno, že by posudek pana Smejkala byl vědomě nepravdivý. Stěží lze dál dovozovat, že tady byla nějaká dohoda s panem Šiškou,“ odmítl návrh soudce Králík.

BRAND24

Šiška čelil třem kauzám

27. února 2012 - Nadační fond proti korupci oznámil, že podal trestní oznámení na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku a na neznámé pachatele. Důvodem bylo podezření, že se mohli dopustit několika trestných činů při zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi, příspěvku na péči a dávek pro tělesně postižené.

3. května 2012 - Policie potvrdila, že prošetřuje, zda se při zavádění systémů pro výplaty dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) nestal trestný čin.

1. října 2012 - Šišku a šéfa odboru informatiky MPSV Milana Hojera obvinila policie z podplácení. Podle ní nabídli firmě OKsystem přidělení zakázky za nejméně 100 milionů korun, pokud stáhne stížnost na postup ministerstva při jiné zakázce.

2. října 2012 - Ministr Drábek odvolal Šišku z funkce. Ministr zároveň prohlásil, že odejde z funkce, pokud se prokáže, že se jeho náměstek dopustil trestného činu.

3. října 2012 - Soud poslal Šišku do vazby, z níž byl propuštěn po několika týdnech. Ministr Drábek rezignoval.

2. března 2013 - Policie oznámila, že v souvislosti se zakázkou na systém výplaty sociálních dávek stíhá několik osob, mezi nimi i Šišku. Šlo o jeho druhou trestní kauzu.

27. června 2013 - Policie navrhla obžalovat Šišku a Hojera z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství žalobu podalo o měsíc později.

17. listopadu 2013 - Policie Šišku obvinila z několika trestných činů kvůli další zakázce. MPSV si chtělo v roce 2012 bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit tak zneužívání dávek. Tendr nakonec zrušil antimonopolní úřad.

27. května 2014 - Soud Šišku nepravomocně potrestal šesti lety vězení za vydírání v kauze OKsystem. Hojer dostal pět let.

25. září 2014 - Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek nad Šiškou i Hojerem a případ vrátil k novému projednání.

29. ledna 2015 - Vrchní státní zastupitelství v Praze oznámilo, že na Šišku podalo obžalobu v souvislosti se zakázkou pro IBM. Obžalován byl i soudní znalec Vladimír Smejkal.

3. dubna 2015 - Pražský městský soud potrestal Šišku v kauze OKsystem sedmi lety vězení; Hojerovi uložil šest let.

15. října 2015 - Pražský městský soud začal projednávat kauzu týkající se zakázky pro IBM.

7. prosince 2015 - Státní zástupce obžaloval Šišku kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám na provoz systému výplaty dávek. Obžalobě čelil i úředník z ministerstva vnitra Miroslav Duda.

14. ledna 2016 - Odvolací soud podruhé zrušil verdikt v kauze vydírání firmy OKsystem. Případ vrátil městskému soudu.

23. února 2016 - Soud osvobodil Šišku i znalce Smejkala v kauze zakázky pro IBM. Státní zástupce se odvolal.

Září 2016 - Pražský vrchní v zrušil osvobozující verdikt nad Šiškou a Smejkalem. Kauzu zakázky pro firmu IBM vrátil k dalšímu projednání Městskému soudu v Praze.

30. září 2016 - Soud poslal Šišku na šest let do vězení za zmanipulování zakázky na výplatu dávek ve prospěch firmy Fujitsu Technology. Šiška měl také nahradit škodu 282 milionů korun. Dudovi uložil tříletý podmíněný trest. Oba se odvolali.

14. června 2017 - Odvolací soud snížil Šiškův trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek o dva roky na čtyři roky vězení. Zároveň zrušil povinnost nahradit státu škodu 282 milionů korun. Dudovi potvrdil podmíněný trest.

Přečtěte si také:

O Burešovi jasno do voleb. Slovenský soud rozhodne ohledně Babiše a StB 12. října

U Bradáčové už rozhodli. Šlachta ale stále neví, zda bude stíhán kvůli černým jízdám

Bývalého elitního detektiva Komárka čeká obžaloba, jeho podřízení povyšují

 Bývalý elitní policista Jiří Komárek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).