Menu Zavřít

Šéf Světové zdravotnické organizace: Ebola je veřejný nepřítel číslo jedna

20. 5. 2019
Autor: čtk

Ebola je veřejný nepřítel číslo jedna, řekl dnes při zahájení každoročního shromáždění Světové zdravotnické organizace (WHO) její ředitel Tedros Adhanom Ghebreyesus. Při svém projevu také vyzval k jednotnému postupu v boji proti epidemii v Kongu, kde podle agentury AFP od loňského srpna nemoci podlehlo asi 1160 lidí.

„Setkal jsem se s prezidentem Demokratické republiky Kongo i se zástupci opozice, mluvili jsme společně o opatřeních, která jsou nutná v boji proti současnému rozpuku nemoci, protože ebola si nevybírá strany, je to veřejný nepřítel číslo jedna,“ prohlásil Ghebreyesus.

„Pokud se nesjednotíme a epidemii nezastavíme, riskujeme, že se nákaza rozšíří a přijde nás daleko dráž,“ dodal.

Konžské úřady vyhlásily epidemii cholery ve dvou provinciích na východě země loni v srpnu. V regionu ale působí řada ozbrojených skupin, které lékařům a humanitárním pracovníkům komplikují práci. Mezi místním obyvatelstvem také panují o nemoci různé pověry a zdravotníci kvůli nim často čelí násilným útokům.


Přečtěte si také o současných trendech ve výzkumu nesmrtelnosti:

Sázka na nesmrtelnost: po faraonech a alchymistech je řada na byznysmenech


„Od letošního ledna se staly desítky útoků na zdravotnické organizace v provincii Severní Kivu,“ upřesnil šéf WHO. „Každý útok poskytuje viru výhodu a brání zasahujícím lékařům v práci,“ dodal.

Ghebreyesus také naznačil, že se dohodl s Radou bezpečnosti OSN na zesílení činnosti v rámci celého systému OSN. Uznal však, že ebola není jediným naléhavým problémem, s nimž se teď svět potýká.

Současná epidemie eboly je na území Konga desátou a dosud nejvážnější od roku 1976. Na kontinentě ji zatím překonává pouze epidemie z let 2014 až 2016, při níž zemřelo více než 11 tisíc lidí převážně v Libérii, Sieře Leone a Guineji.

BRAND24

Ebola je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy, a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení.

Dále čtěte:

Když jde o krev. Největší farmaceutická akvizice potvrzuje, že rakovina vydělává nejlépe

Jen pro vyvolené: pojišťovny nechtějí platit genovou terapii

Evropa vymírá: Kde se rodí nejméně dětí?

Špatná voda zabije třikrát více dětí než zbraně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).