Menu Zavřít

Sedm držitelů klíčů odemklo Korunovační komnatu. Klenoty budou vystaveny týden

15. 1. 2018
Autor: čtk

Sedm držitelů klíčů dnes odemklo Korunovační komnatu ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech, například po zvolení nového prezidenta. Od úterý budou na týden vystaveny ve Vladislavském sále na oslavu letošního 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

První zámek odemkl prezident Miloš Zeman, při vytahování klíče mu musel pomoci velitel Hradní stráže Jiří Kývala. Následovali premiér Andrej Babiš nebo kardinál Dominik Duka. Oproti minulým vyzvednutím klenotů se letos klíčníci před dveřmi do korunovační komory mohli posadit. Po vynesení klenotů se jim klíčníci poklonili.

Na výstavě, která bude přístupná zdarma, budou klenoty k vidění mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb, v nichž Zeman usiluje o znovuzvolení. Lidé si budou moci prohlédnout i například svatováclavskou zbroj. Klenoty budou umístěny v nové bezpečnostní vitríně. Oproti dřívějšku si je tak budou moci prohlédnout ze všech stran.

Během mandátu prezidenta Zemana jsou vzácné klenoty vyzvednuty už potřetí. Poprvé Zeman v roli hlavy státu odemykal komnatu v roce 2013, několik měsíců po zvolení prezidentem. Při ceremoniálu vyzdvihování klenotů byl tehdy Zeman viditelně indisponován. Podle oficiálních vyjádření trpěl virózou, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.


Praha slaví čtvrt století v UNESCO. A hledá cestu, jak dál

 Pražské panorama


Podruhé v uplynulých pěti letech byly klenoty vystaveny v květnu 2016 při oslavách 700. výročí narození Karla IV. Od roku 1993 se klenoty vystavovaly v pětiletých intervalech, což odpovídá funkčnímu období prezidentů.

BRAND24

Klíče k části Svatovítského pokladu, symbolu české státnosti, drží kromě prezidenta další představitelé státu, města a církve - premiér, předsedové obou komor Parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly. Vstupní dveře do těžko přístupné Korunní komory, které se nacházejí v kapli sv. Václava, jsou opatřeny sedmi zámky. Klenoty jsou v trezorové skříni, která se odemyká stejnými klíči.

Korunovační klenoty
České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Přečtěte si také:

Únava Zemanem, píší v zahraniční. Čeká ho obtížné druhé kolo

Z darů a za svůj limit. Neúspěšní kandidáti mohou pomoci finalistům

Staroměstský Orloj bude restaurován. Vrátí se mu původní vzhled


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).