Menu Zavřít

Sarkozy půjde k soudu kvůli financování kampaně. S odvoláním neuspěl

25. 10. 2018
Autor: čtk

Bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zřejmě čeká soudní proces kvůli obvinění z nelegálního financování volební kampaně v roce 2012. Podle agentury AFP dnes soud zamítl odvolání Sarkozyho právníků snažících se procesu zabránit. Politik, který vedl Francii v letech 2007 až 2012, čelí i dalším obviněním, mimo jiné kvůli kampani z roku 2007 či údajnému ovlivňování soudce. Sarkozyho advokát oznámil, že proti dnešnímu rozhodnutí podá kasační stížnost.

Podle prokuratury Sarkozy překročil povolený finanční limit 22,5 milionu eur (580 milionů korun), který pro prezidentskou kampaň stanovuje zákon. Bývalý šéf Elysejského paláce však neúspěšnou snahu o své znovuzvolení podpořil téměř 43 miliony eur. Ve snaze zakrýt porušení zákona podle prokuratury organizátoři kampaně začlenili pomocí falešných faktur nepovolené prostředky do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), předchůdkyně nynějších Republikánů (LR).

Sám Sarkozy veškerá obvinění odmítá. Společnost Bygmalion, která se na financování kampaně podílela a jejímž jménem francouzská média aféru označují, již dříve podvody přiznala.

BRAND24

Komentář: Jak Francouzi dvakrát narazili

Kuřácký koutek Daniela Deyla

Čtěte také:

Macron pohrozil odpůrcům Frontexu vyhazovem ze schengenu

Joie de vivre aneb Průvodce Paříží pro milovníky dobrého jídla a pití

Macron vyzval k vytvoření vícerychlostní Evropy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).