Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Zajímavosti o golfu, které jste nevěděli

Golf je vyhledávaným sportem, který se těší čím dál větší oblibě. Má dlouholetou tradici…

AAA Auto: Zdaleka nejen obchodník s ojetými vozy

Síť autocenter AAA Auto působí v České republice už bezmála třicet let. Aktivity firmy…

Kapr, ilustrační foto
Kapr, ilustrační foto
Autor: Miroslav Tryner

Zdravé mořské ryby? V některých je více rtuti než v cejnovi žijícím u pražské čistírny odpadních vod

21. listopadu, 13:48  -  František Novák
Kapr, ilustrační foto
Kapr, ilustrační foto
Autor: Miroslav Tryner
21. listopadu, 13:48

Kolik toxické rtuti obsahují ryby odlovené v Praze nebo koupené přímo v obchodech? To zkoumala společnost Arnika za finanční podpory pražského magistrátu. Nejhůře dopadl cejn odlovený ve slepém rameni Vltavy v Libni a okoun z Klecánků pod výpustí odpadních vod v Podbabě. Ze zakoupených ryb nejvíce rtuti obsahoval mečoun pocházející z Indického oceánu u Srí Lanky.

Rtuť patří mezi nejtoxičtější látky, jež se uvolňují do okolní přírody. Pochází zejména ze spalování hnědého uhlí nebo při výrobě chloru pomocí rtuti. V EU platí poměrně benevolentní limity pro obsah rtuti v rybách. Je to 1 mg/kg pro dravé mořské ryby, pro ostatní to je 0,5 mg/kg.

Americká doporučení pro spotřebitele jsou přísnější, limit je 0,22 mg/kg při konzumaci jednoho rybího pokrmu týdně. „EU by měla limity snížit na minimum,“ zdůraznila expertka Arniky na toxické látky Karolína Brabcová.

Pozor na konzumaci ryb, zejména dravých z moří, by si měly dávat především ženy v reprodukčním věku, jež uvažují o těhotenství nebo jsou už těhotné. A také děti, dodala Brabcová.

Jaké jíte ryby?