Menu Zavřít

Rakousko chce zpřísnit kontroly na hranicích s Itálií. Řím si předvolal velvyslance

4. 7. 2017
Autor: ČTK

Pokud se nynější zvýšený příliv migrantů nezpomalí, obnoví Rakousko brzy kontroly s pomocí vojáků na své hranici s Itálií. Řekl rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. K Brennerskému průsmyku už armáda poslala obrněná vozidla. Italské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo rakouského velvyslance v Římě. Krok Vídně nechápe italský ministr vnitra Marco Minniti, podle něhož v rušném Breneneru nepanuje žádná mimořádná situace a policie obou zemí spolupracuje výborně.

„Očekávám, že hraniční kontroly a pomocná mise (armády) budou brzy zapotřebí,“ řekl Doskozil s tím, že 750 vojáků by bylo možné na hranici nasadit během tří dnů. Na hranici už armáda vyslala čtyři obrněné transportéry Pandur, uvedl Doskozil.

„Nejde o bojové tanky. Jsou to obrněná vozidla beze zbraní, které by mohly blokovat silnice. Už jsme je nasadili během migrační krize v letech 2015 a 2016 na hraničním přechodu (se Slovinskem) Spielfeld,“ řekl později mluvčí ministerstva obrany.

Sociálnědemokratického ministra obrany Doskozila dnes podpořil i předseda koaličních lidovců a ministr zahraničí Sebastian Kurz. Rakousko je podle něj připraveno chránit svou hranici. K okamžitému zavedení kontrol na Brenneru vyzval předseda pravicově populistické FPÖ Heinz Christian Strache.

Kontroly na hraničním přechodu v Brennerském průsmyku, kterým vede hlavní silniční trasa ze střední Evropy do Itálie, by postihly na vrcholu sezony i řadu turistů, upozornil rakouský tisk.

Italské ministerstvo zahraničí si kvůli „oznámení rakouské vlády o rozmístění vojáků u Brennerského průsmyku“ předvolalo rakouského velvyslance v Římě Reného Pollitzera. Už loni Itálie označila případné kontroly na hranici s Rakouskem za neslučitelné s evropským právem.

„Jsem upřímně zaskočen komentářem rakouského ministra obrany Doskozila,“ řekl v prohlášení Minniti. „Je to neospravedlnitelná a bezprecedentní iniciativa, která bude mít nevyhnutelné dopady na vzájemnou bezpečnostní spolupráci,“ dodal.

Italská vládní Demokratická strana (PD) přípravy Rakouska na hraniční kontroly v Brennerském průsmyku kritizovala. Evropská komise by měla okamžitě zahájit s Rakouskem řízení o porušení unijních smluv, stejně jako to učinila před dvěma týdny s Polskem, Maďarskem a Českou republikou, uvedla na facebooku mluvčí PD pro evropské otázky Marina Berlinghieriová. Rakousko podle ní porušuje „veškerou solidaritu a veškerá pravidla“.


Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


Podle starosty italské pohraniční obce Brenner Franze Kompatschera je ale situace v oblasti nyní klidná. „Máme tady celkem málo uprchlíků. V minulosti už jsme zažili mnohem horší časy,“ uvedl. Podle něj Doskozilovo prohlášení souvisí s říjnovými parlamentními volbami v Rakousku.

Itálie je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se většina migrantů snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Od začátku roku do Itálie tímto způsobem dorazilo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přes 85 tisíc migrantů, což je asi o pětinu víc ve srovnání se stejným obdobím loni. Celkem se do Evropy přes Středozemní moře dostalo už letos více než 101 tisíc migrantů.

Evropská komise dnes plánuje představit konkrétní kroky, kterými chce Itálii od dopadů migrační krize rychle ulevit. Návrhy by se měly stát základem pro rozhodnutí o poskytnutí pomoci této jihoevropské zemi. Učinit by tak na neformálním jednání v estonském Tallinnu měli ve čtvrtek ministři vnitra Evropské unie.

BRAND24

Dále čtěte:

Jádro, nebo uprchlíci. V Německu sílí generační spor

Občané, k naplňování úkolů zvednout zbraň!

Lubomír Heger


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).