Menu Zavřít

Štafeta zamořeným územím: radioaktivita v okolí Fukušimy je 1775krát vyšší než před havárií

12. 12. 2019
Autor: Kyodo / Profimedia.cz

Sportovní areál, který je umístěný 20 kilometrů od elektrárny Fukušima, je stále radioaktivní, tvrdí organizace Greenpeace. Z tohoto místa má vyběhnout japonská část štafety s olympijským ohněm. Naměřili tu na povrchu radioaktivitu 71 mikrosievertu za hodinu. Hodnota je 1775krát vyšší než před katastrofou, uvedli ochránci životního prostředí.

Organizace Greenpeace žádá, aby se území v okolí jaderné havárie z roku 2011 opět důkladně vyčistilo a prověřilo, zda neohrožuje lidské zdraví. Japonská vláda plánuje, že z takzvané vesnice J, což je sportovní areál vzdálený 20 kilometrů od jaderné elektrárny, vyběhne japonská část štafety s olympijským ohněm. Chce tím demonstrovat, že je Japonsko pro konání LOH 2020 bezpečné.

Obáváte se radioaktivity v Japonsku před konáním olympijských her?

Vesnice J byla využívána jako logistické místo pro pracovní týmy, které se podílely na likvidaci jaderné havárie po roce 2011. Greenpeace naměřila ve sportovním areálu na zemi radioaktivitu 71 mikrosivertu za hodinu, před jadernou katastrofou tu byla radioaktivita 0,04 mikroSv/h. To znamená, že hodnota je 1775krát vyšší než před tsunami, která způsobila zkázu elektrárny a únik radiace.

Metr nad zemí naměřili 1,7 mikroSv/h, bezpečnostní limit pro Japonsko je pak 0,23 mikroSv/h, v Tokiu se hodnoty pohybují na úrovni 0,04 mikroSv/h. Japonské úřady tvrdí, že u vstupu do areálu byla naměřena hodnota 0,111 mikroSv/h, a oblast je tak bezpečná.

Kazue Suzuki z japonské pobočky Greenpeace zdůraznila, že radiace může mít na určitých místech při dlouhodobém pobytu lidí zdravotní důsledky. Některé lokality v okolí sportovního stadionu jsou podle ní nebezpečné a neměly by být volně přístupné pro veřejnost. Naměřené hodnoty dokazují, že snahy japonských úřadů o dekontaminaci celé oblasti selhaly.

Shaun Burnie z německé organizace Greenpeace vysvětlil, že v případě silných dešťů se může radioaktivita z okolí elektrárny dostat i do vzdálenějších oblastí od havárie a zamořit i oblasti, které již byly vyčištěny.

Aktivisté vyzvali japonské ministerstvo pro životní prostředí, aby zasáhlo a pokračovalo v dekontaminaci regionu. Organizace Greenpeace svá zjištění předala japonské vládě, olympijskému i paraolympijskému mezinárodnímu výboru a žádá nápravu.

Smrtící dávka radiace je pro člověka 8 Sv, během jednoho dne člověk běžně absorbuje 10 mikroSv. Roční dávka radiace, jež zvyšuje riziko rakoviny, je 100 miliSv.

Dále čtěte:

Rozkol v Tokiu: nový ministr chce zlikvidovat jaderné bloky, bojí se další Fukušimy

Bizarní umění ve Fukušimě: socha dítěte v radiačním obleku vyvolala kritiku Japonců

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Panika v Cáchách: kvůli belgickému reaktoru město rozdává tablety jódu

BRAND24

Novinky ve Fukušimě: provozovatel zveřejnil fotky z roztaveného reaktoru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).