Menu Zavřít

Proti Babišovi a Zemanovi. Studenti stávkovali na obranu ústavních hodnot

15. 3. 2018
Autor: čtk

V Česku začala v poledne půlhodinová stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Na několika místech v Praze se sešly stovky lidí. Stávku vyhlásila Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) a oslovila 320 škol. Iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský řekl, že akce nemá zpochybňovat volební výsledek, je namířená proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Před budovou DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí. Někteří měli v rukou plakáty s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vidět byla i česká a evropská vlajka nebo parodie prezidentské standarty s nápisem „Pravda vítězí?“. Po projevech se studenti po půl jedné rozešli a neorganizovaně se přesunou k Národnímu divadlu. Tam je na náměstí Václava Havla čeká krátký happening, večer se pak uskuteční diskuse v divadle Jatka 78. Mezi hosty bude podle Louženského například expremiér Petr Pithart.

Zhruba 150 lidí se sešlo v poledne i na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Byli mezi nimi studenti, ale i zaměstnanci, kteří vyšli ven z kanceláří poblíž centra. Lidé cinkali klíči, četli citáty prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a skandováním „Není nám to jedno!“ vyjadřovali nespokojenost nad současnou politickou situací. Před půl jednou se stávkující pokojně rozešli.

Před Národní technickou knihovnu v Praze 6 přišlo v poledne několik set studentů z okolních škol - Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Na zemi psali na velké papíry vzkazy pro demokracii, jako „ČT nedáme“, „Mluvit pravdu“, „Zachraňme demokracii“, „Spravedlivý trest pro podvodníka a lháře Bureše zavřít do vězení“, „Republiku nedáme“, „I ČR může být součástí civilizovaného světa a nevracet se k diktatuře!“ nebo „Máme na víc!“.


Komentář: Báječná léta se Zemanem

Brífink Jana Novotného


Na pražském Albertově, který je s protesty studentů spjat i historicky, se sešlo několik stovek lidí. Na podpis petice, kterou chtějí organizátoři podle Louženského odnést v pondělí do Senátu, se stála dlouhá fronta. Shromáždění organizovali studenti Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, podpořila je i vedení fakult. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek řekl, že škola aktivity studentů respektuje. Pedagog z Přírodovědecké fakulty Jan Černý studentům řekl, že na rektorátu UK zasedala Rada vysokých škol, která studentské protesty drtivou většinou podpořila.

„Zažívám pocit jakéhosi deja vu. Před 30 lety jsem byl tady na zaplněné albertovské křižovatce na stromě s transparentem Studenti - svědomí národa. Když jsem to heslo později opakoval, byl mi vyčítán nedostatek životních zkušeností. Berte ten nedostatek zkušeností jako svou obrovskou výhodu, protože můžete svobodně říkat, co si myslíte,“ řekl shromážděným Černý, který se v roce 1989 účastnil studentských protestů. Studenti na Albertově připomněli i protesty svých předchůdců z roku 1939 a 1989. Vzpomněli i na 17. listopad 2016, kdy jim nebylo umožněno položit květiny u pamětní desky kvůli vystoupení prezidenta Zemana.

BRAND24

Zhruba 200 lidí se dnes v poledne sešlo také u Gymnázia Jana Nerudy v Hellichově ulici. Přišla mezi ně i radní pro školství Irena Ropková (ČSSD), která ocenila, že se protestů neúčastní jen vysokoškoláci, ale také středoškoláci. „Vnímám jako důležité, že se studenti zajímají o dění ve společnosti a politiku,“ řekla.

Přečtěte si o dalších protestech a demonstracích:

V centru Prahy lidé protestovali kvůli výrokům Zemana proti médiím

Petice a symbolické obušky. Lidé v Praze protestovali proti Ondráčkovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).