Menu Zavřít

Příslušníkům bezpečnostních sborů stoupnou platy, řádově o stokoruny

12. 12. 2018
Autor: čtk

Policisté, hasiči, příslušníci vězeňské služby a vojáci si po Novém roce polepší o řádově stokoruny. Příslušníci bezpečnostních sborů, kteří vykonávají nejnáročnější práci, mohou počítat s tisícikorunami navíc. Vláda dnes schválila nařízení o růstu jejich tarifů. Tarify příslušníků bezpečnostních sborů i vojáků vzrostou o dvě procenta. Zároveň se příslušníkům bezpečnostních sborů zvýší zvláštní rizikový příplatek, a to o šest procent.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že chce navýšením platů zejména posílit motivační faktor při náboru nových příslušníků. Nyní mají například policisté, hasiči, celníci či dozorci, kteří jsou ve sboru méně než tři roky a jsou v první tarifní třídě, 17 360 korun měsíčně. Nově by měli dostávat 17 710 korun.

Přidáno dostanou podle ministerstva hlavně příslušníci, kteří nasazují své životy k ochraně životů a majetku. Téměř každý policista v přímém výkonu služby získá do výplaty minimálně o 2500 korun navíc. U nejpočetnější skupiny výjezdových hasičů půjde celkem o navýšení v průměru o 3000 korun. Hasiči sloužící v denním režimu získají do zvláštního příplatku navíc 1600 korun, uvedlo ministerstvo.

Ministr vnitra Jan Hamáček v tiskové zprávě uvedl, že růst platů je důležitou, nicméně jen jednou součástí zajištění profesionálních bezpečnostních sborů. Připomenul, že vláda nedávno rozhodla o přijetí 750 nových hasičů do roku 2021 a o přijetí až tisíce nových policistů, kteří v tuto chvíli policejnímu sboru chybí. „Kromě toho v příštích letech také zásadně porostou investice do obou sborů,“ uvedl Hamáček.


Přečtěte si: Dnes buďme ještě veselí. Stát utrácí za platy ve státní správě, o prosperitu se nestará

 Ministryně financí Alena Schillerová


Podle návrhu rozpočtu na příští rok plánuje úřad na platy zaměstnanců bezpečnostních sborů a ozbrojených sil v příštím roce vydat zhruba 28,15 miliardy korun.

Služební tarify o dvě procenta se zvýší i vojákům s výjimkou nejnižší hodnosti vojínů. Na ně jsou zařazeni začínající vojáci, kteří absolvují tříměsíční kurz základní přípravy. Těm vzroste tarif o více než tři procenta, což odpovídá zvýšení minimální mzdy. Nově tak vojíni budou brát 13 350 korun, tedy stejnou částku, jako je minimální mzda.

Příjem většiny vojáků od začátku ledna podle nařízení vlády vzroste měsíčně v řádu stokorun. Například tarif svobodníka se zvýší o 500 korun na 25 350 korun, rotného o 650 korun na 33 080 korun a majora o 1110 korun na 56 420 korun. Armádní generál, což je nejvyšší vojenská hodnost, bude mít služební tarif nově vyšší o 2530 korun, což představuje 128 570 korun. Vyšší platy vojáků bude stát rozpočet ministerstva obrany asi 300 milionů korun. Na začátku roku pracovalo na ministerstvu obrany 24 251 vojáků z povolání.

BRAND24

Platy v bezpečnostním sektoru naposledy rostly loni v listopadu, kdy se služební tarify zvýšily o deset procent. Průměrná hrubá mzda v ČR dosáhla ve třetím čtvrtletí letošního roku 31 516 korun.

Dále čtěte:

Komentář: Brzký konec čtyřprocentních (firem)

Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Komentář: Rub rostoucích mezd

Komentář: Chcete víc? Stačí říct

Plat jako manažer? Ke starým zlatým časům mají řemeslníci stále daleko

Třináctý plat letos dostane šest z deseti zaměstnanců v soukromé sféře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).