Menu Zavřít

Příliš chabé úsilí. V boji se změnou klimatu je Česko v EU až na dvacátém místě

18. 6. 2018
Autor: Archiv MF

V boji s klimatickými změnami si Česko podle organizace Climate Action Network (CAN) nevede ve srovnání z dalšími státy Evropské unie příliš dobře. Z osmadvaceti členských zemí se umístilo v žebříčku až na dvacátém místě. Nejlépe bojují podle CAN se změnami klimatu ve Švédsku, Portugalsku a Francii, nejhůře v Polsku.

Česko na žebříčku organizace CAN, která seřadila země mimo jiné podle toho, jak se jim daří plnit klimatické cíle pro rok 2020, umístilo na dvacátém místě s 33 procenty splněných kritérií. Jeho úsilí v boji se změnami klimatu je podle ekologů „chabé“.

Lépe než Česko dopadlo ze zemí střední a východní Evropy v hodnocení Slovensko (34 procent), které se umístilo na osmnáctém místě, ale například i Slovinsko (34 procent), Lotyšsko (41 procent) a Litva (42 procent). Chorvatsko je v žebříčku dokonce deváté (43 procent).


Přečtěte si:

Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto


Nejhůře podle CAN s klimatickou změnou bojuje Polsko (16 procent), těsně nad ním se umístily Bulharsko, Estonsko a Irsko (26, 24 a 21 procent). Nejlépe naopak klimatické cíle pro rok 2020 plní Švédsko, Portugalsko a Francie (77, 66 a 65 procent).

Česko je podle CAN na rozdíl od některých jiných zemí na dobré cestě k dosažení svých klimatických a energetických cílů pro rok 2020. Krokem správným směrem je především snaha snížit emise skleníkových plynů i spotřebu lignitu. Zpráva vyzdvihuje rovněž dlouhodobou podporu, jakou Česko poskytuje energeticky úsporným opatřením na budovách. Kritika na Česko míří především kvůli absenci plánů na opuštění spalování uhlí.

BRAND24

„Země si musejí naléhavě v žebříčku polepšit a to tak, že se přihlásí ke slovu ambicióznější klimatickou a energetickou politikou a cíli a budou jednat, doma i na evropské úrovni,“ uvedl ředitel organizace CAN pro Evropu Wendel Trio.

Dále čtěte:

Důsledek růstu ocelářského průmyslu: uhlíkové emise v EU loni poprvé za sedm let stouply

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).