Menu Zavřít

Portál Booking dostal od ÚOHS pokutu 8,3 milionu korun za uzavírání zakázaných dohod

18. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil portálu pro rezervaci ubytování Booking.com pokutu 8,3 milionu korun za uzavírání zakázaných dohod. Zajistily mu podle úřadu lepší ceny ubytování pro vlastní klienty v hotelech a dalších zařízeních nabízejících krátkodobé ubytování.

Booking.com podle zjištění úřadu v letech 2009 až 2015 uzavíral zakázané takzvané vertikální dohody s poskytovateli krátkodobého ubytování. Dohody zajišťovaly online portálu lepší cenu i lepší dostupnost pokojů než ostatním rezervačním kanálům včetně samotných poskytovatelů.

Klient tak při využití služby Booking.com dostal nižší cenu, než když využil jiný způsob rezervace nebo kontaktoval hotel či penzion přímo, uvedl úřad. Tento postup úřadu potvrdily stovky ubytovacích zařízení v Česku, které v šetření oslovil.

Booking.com
Společnost vznikla v roce 1996 v Amsterdamu, v současnosti zaměstnává přes 17 tisíc lidí ve 198 pobočkách v 70 zemích světa, působí i v České republice. Databáze Booking.com zahrnuje veškeré možnosti krátkodobého ubytování od hotelů, přes penziony až po malé soukromé pronajímatele. Webové stránky mají 40 jazykových variant.

Tímto chováním podle ÚOHS společnost Booking.com narušila hospodářskou soutěž na trhu zprostředkování online rezervace krátkodobého ubytování i na trhu poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v České republice.

BRAND24

„Při výpočtu sankce Úřad zohlednil mimo jiné nižší typovou závažnost protisoutěžního jednání, dále délku trvání a větší počet souběžných deliktů a skutečnost, že společnost od jednání upustila ještě před zahájením správního řízení,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Čtěte také:

Porážka pro Kapsch. ÚOHS zamítl jeho stížnost na ministerstvo dopravy kvůli mýtu

Drahá účast v kartelu. České dráhy musí zaplatit pokutu 48 milionů korun

Digitální daň v EU zpomalí inovace i hospodářský růst, varují technologické firmy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).