Menu Zavřít

Policie chce obžalovat bývalého zaměstnance České exportní banky kvůli projektům za miliardu a půl

13. 6. 2019
Autor: čtk

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB), který podle nich poskytl financování dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli v případě pravomocného odsouzení až osmiletý trest vězení.

„Spisový materiál již byl předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní stíhání obviněné osoby probíhá na svobodě,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Bližší informace k případu zatím policie ani státní zastupitelství nesdělily.

ČEB a její mateřská Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se dodnes potýkají s následky ztrátových obchodních případů z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřovala policie. Zatím nejvýraznější kauzou byl případ podezřelých úvěrů do Číny za stovky milionů korun, kvůli kterým bylo obžalováno pět bývalých vysoce postavených manažerů ČEB. Státní zastupitelství ale obžalobu den před zahájením hlavního líčení stáhlo.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikových teritorií a na nové perspektivní trhy.

BRAND24

Přečtěte si esej: Korupční les a příliš mnoho třísek

Čtěte také:

Němcová u soudu: O trafikách pro Tluchoře a spol. nic nevím

Kauza Rittiga a Nečasové se komplikuje. Přebírá ji nový soudce

Komentář: Kmotr ke kmotrovi sedá

Soud očistil policistu, který šel na řidiče s pistolí v ruce

Státní zástupce obžaloval soudce Elischera v případu údajného ovlivňování soudních kauz

Rittig popírá, že by měl cokoliv společného s dopravním podnikem. Lži a výmysly, říká

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).