Menu Zavřít

Pokud Polsko splní sliby, skončí kontroly masa za týden, oznámil Toman

18. 3. 2019
Autor: čtk

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo udělat. Řekl to ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

„Jednání z mého pohledu dopadlo uspokojivě,“ poznamenal ministr Toman. Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, která podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin vyvážených ze země do České republiky i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců, změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa. Některé další z kroků dnes polský ministr teprve oznámil.

Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol, v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman dnes poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.


Přečtěte si komentáře k tématu:

Babišovi polští přátelé

Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož


Podle mluvčí EK Ancy Panduraruové polský ministr Ardanowski a jeho tým na jednání podrobně vysvětlili všechny kroky, které Polsko v souvislosti s kauzou podniká. Uvedli například, že země zpřísní postihy a více se zaměří na podvody. Polský ministr také potvrdil, že k 25. březnu Varšava předá komisi aktualizovaný seznam prováděných kroků. „Česká republika poté, co jej obdrží, okamžitě ukončí přijatá mimořádná opatření,“ uvedla mluvčí.

Schůzka se podle ní uskutečnila v pracovní atmosféře a komisař Andriukaitis ocenil, že všechny strany sdílejí „odpovědnost za nezávadnost potravin EU“ a odhodlání nynější situaci vyřešit.

„Myslím, že polská strana udělala velký krok,“ poznamenal český ministr. Vyhnul se ale odpovědi na otázku, jak dalece nyní EK tlačila na rychlé zrušení kontrol, které česká strana zdůvodňuje potřebou chránit zdraví spotřebitelů.

BRAND24

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Čtěte také:

Maso z Polska v sobě mělo salmonelu. Česko zavádí kontroly

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

Brusel požaduje konec kontrol polského hovězího, Česko to odmítá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).