Menu Zavřít

Penze se zvýší. Důchodci nad 85 let dostanou tisícovku navíc

22. 8. 2018
Autor: Euro - Martin Pinkas

Složení penzí by se mělo od ledna změnit, což se odrazí v příštích valorizacích. Přilepšit by si měli lidé s nízkou penzí, ostatním by důchod měl v budoucnu růst pomaleji než dosud. Pro příští rok chce vláda k pravidelnému navýšení přidat každému důchodci ještě 300 korun měsíčně. O dalších tisíc korun by měl důchod vzrůst lidem nad 85 let. Vládní verzi důchodové novely s těmito úpravami schválila dnes Sněmovna.

Poslanci dnes odmítli senátní verzi s přidáním tisícikoruny po 25 letech v penzi. Aby zákon začal od září platit, musí ho ještě podepsat prezident.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSD) vyplácela v březnu 2,4 milionu starobních, 423 400 invalidních a 68 200 pozůstalostních penzí. Nějaký důchod tak pobíralo 2,9 milionu lidí. Průměrná starobní penze činila v březnu 12 347 korun. Své důchodové systémy mají i resorty obrany či vnitra. Příští rok by si zákonná valorizace, tisícikorunové navýšení v 85 letech a přidání 300 korun měsíčně všem mělo vyžádat téměř 38 miliard. Celkem by na důchody mělo podle první verze rozpočtu jít asi 472,2 miliardy korun.

Sněmovna schválila normu jednohlasně. Pro bylo všech 170 přítomných poslanců. Senátní návrh podpořilo 69 ze 169 hlasujících zákonodárců, 69 bylo proti a 31 se zdrželo.


Přečtěte si:

Penzijní připojištění či stavební spoření je i pro seniory, přilepšit si mohou o tisíce ročně

ilustrační foto


Dolní komora o důchodové novele jednala asi tři hodiny. Spor se vedl o vládní a senátní návrh, tedy o to, kdo by měl dostat tisícikorunu navíc. Zatímco podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) je spravedlivější vládní verze, podle opoziční ODS, TOP 09, Starostů a nezávislých a SPD je to naopak verze senátní.

Podle schváleného vládního záměru by měli mít od příštího roku o tisícikorunu vyšší důchod lidé, jimž bylo 85 let. Týkat se to má zhruba 200 tisíc seniorů. V roce 2019 by to mělo stát asi 2,4 miliardy. Senát navrhoval přidat tisícikorunu těm, kteří pobírají penzi 25 let. Týkalo by se to asi 400 tisíc lidí a výdaj by byl dvojnásobný.

Dosud se lidem zvyšuje důchod, když je jim 100 let. Zvedá se o 2000 korun. Tato úprava se zavedla už v roce 1969, jen postupně rostla částka.


Spočítejte si na naší kalkulačce, za jak dlouho půjdete do důchodu


Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný, v zásluhové procentní výměře se odráží odpracované roky a výše výdělků a odvodů. Podle novely má pevná část penze odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo dosavadních devíti procent. Podíl zásluhové části se tak o něco zmenší. Roli to bude hrát při budoucích valorizacích. Do navýšení pevného dílu poputuje větší část z přidávané sumy, do procentní výměry menší. Lidé s nižší penzí si tak přilepší, ostatním porostou důchody o něco pomaleji než dosud.

Penze se valorizují podle poloviny růstu reálných mezd a podle růstu cen, což novela nemění. V příštím roce by se důchody měly zvednout v průměru o 600 korun. Vláda chce kvůli změně složení penze všem lidem, kteří pobírají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, přidat ještě dalších 300 korun. Putovat by měly do pevného dílu důchodu, který nyní činí 2700 korun. Tento krok by měl příští rok vyjít zhruba na 11 miliard korun, zákonná valorizace pak asi na 24 miliard.

BRAND24

Čtěte také:

Příspěvek na péči lze navýšit až o dva tisíce korun

Jak zjistíte, že má te nárok na lázně

Nahlížet do zdravotnické dokumentace máte právo, i když je pouze v počítači

Jaký budete platit doplatek za léky na předpis

 Lékárna, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).