Menu Zavřít

Ostravská univerzita nesmí přijímat studenty na všeobecné lékařství, rozhodl akreditační úřad

29. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ostravská univerzita (OU) nebude moct přijímat studenty do oboru všeobecné lékařství na své lékařské fakultě. Rada Národního akreditačního úřadu dnes rozhodla, že zahájí správní řízení k omezení akreditace tohoto magisterského studijního programu. Důvodem jsou pochybení v přijímacích zkouškách, která zjistila kontrola Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Rektor univerzity Jan Lata s tím nesouhlasí.

„Relevantní vyjádření k závěrům dnešního jednání Rady NAÚ nemůžeme poskytnout, dokud nedostaneme oficiální znění příslušného rozhodnutí,“ uvedl Lata. Podle něj rada dnes rozhodla o zahájení správního řízení, které potenciálně může vést k omezení přijímání studentů do prvního ročníku. „Toto správní řízení má svoje pravidla, Ostravská univerzita musí dostat prostor pro vyjádření a v žádném případě není možné předjímat výsledek tohoto správního řízení,“ řekl.

K dnešnímu kroku se nechce vyjadřovat ani děkan fakulty Arnošt Martínek. I on chce počkat na oficiální vyjádření úřadu.

Akreditační úřad zároveň podle rozhodnutí rady zkontroluje kvůli pochybení z minulosti přijímací řízení do všech studijních programů lékařské fakulty ostravské univerzity a do vybraných oborů na ostatních fakultách školy, vyplývá z rozhodnutí rady. Ostravská univerzita podle Barančíka nyní musí počkat na doručení rozhodnutí správního řízení a pak se proti němu bude mít možnost odvolat.

Zprávy o možných manipulacích při přijímacím řízení na Lékařské fakultě Ostravské univerzity se v médiích objevily loni. Na fakultu podle nich byli přijati studenti, kteří nesplnili podmínky. NAÚ posléze začal dění prověřovat a na základě zjištěných nedostatků jeho komise doporučila v červnu Radě NAÚ zahájit řízení o omezení akreditace oboru všeobecné lékařství.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity
Vznikla před deseti lety. Ke studiu medicíny se na ni ročně hlásí přes tisíc zájemců. V loňském roce fakulta zahájila výuku v angličtině, díky čemuž se otevřela i zahraničním studentům. V akademickém roce 2018/2019 úspěšně ukončilo studium oboru Všeobecného lékařství 64 studentů. Letos by mělo ke studiu nastoupit dosud nejvíc mediků, celkem 134.

„Dle našeho názoru se jedná o dost velké pochybení, protože přijímací řízení je vstupní bránou do akademického prostředí,“ řekl po jednání rady zastupující předseda NAÚ Ivan Barančík. „Z naší strany je to (omezení akreditace) transparentní signál, že kdokoli další by chtěl, tak pak k tomu přistoupíme razantněji,“ uvedl.

Dodal, že by bylo možné programu akreditaci i odebrat, ale v případě všeobecného lékařství v Ostravě by to nemělo smysl, protože mu platnost akreditace stejně příští rok vyprší. Stávající studenti budou moct obor dostudovat, nové uchazeče ale do něj fakulta nebude moct přijímat.

Barančík zároveň upozornil, že fakulta už má pro nadcházející akademický rok přijaté nové uchazeče. Rada proto zároveň bude chtít, aby ji fakulta do konce října informovala o tom, jak vypadalo přijímací řízení na rok 2019/2020. Do konce září má pak prokázat, jaká opatření přijala v návaznosti na zjištěná pochybení z minulosti.

Rektor univerzity Jan Lata již dříve uvedl, že důvod k omezení akreditace nevidí. Fakulta podle něj již nedostatky odstranila. Pochybení označil za morálně-etický problém, kvůli kterému navrhne akademickému senátu odvolání děkana Arnošta Martínka.

Dále čtěte:

Etická komise UK potvrdila, že bývalý prorektor Kovář opisoval texty

BRAND24

Novým ředitelem institutu robotiky na ČVUT se stal Ondřej Velek

Předsedou České konference rektorů bude Petr Sklenička z ČZU. Nahradí Zimu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).