Menu Zavřít

Ochránce velryb Sea Shepherd se stahuje do ústraní. Bojí se japonské armády

6. 9. 2017
Autor: seashepherd.org

Americká nezisková organizace Sea Shepherd, která se zaměřuje na boj proti velrybářům, přerušila svoji činnost na moři. Podle zakladatele Paula Watsona musí organizace přehodnotit strategii a získat další zdroje. Do širšího povědomí se organizace dostala díky reality show Whale Wars, která ukazovala boj Sea Shepherdu proti japonským velrybářům.

Jako hlavní důvod pro stažení svých lodí z oceánů uvádí Watson obavy z nových japonských protiteroristických zákonů. Ty Tokiu umožňují vyslat armádu na ochranu velrybářských lodí před aktivisty.

Nezisková organizace má prý důkazy, že Japonci používají vojenské satelity k monitorování pohybu lodí Sea Shepherdu. Velrybářské lodě se jim mohou snadno vyhnout. „Nemůžeme soupeřit s jejich armádní technologií,“ prohlásil Watson.

Antarktická mise Sea Shepherdu

Sea Shepherd proto nechce pokračovat v kampani, která už příliš nefunguje. Své lodě stáhne do přístavů, zaměří se na získání nových zdrojů a přehodnotí svoji strategii do budoucna. „Musíme vymyslet nový plán,“ dodal Watson.

Apel na Austrálii

Aktivisté dlouhodobě tvrdí, že svým bojem proti japonským velrybářům suplují australskou vládu. Po svém odchodu z australských vod doufají, že Australané začnou konat. Na Canberru se v lednu snesla vlna kritiky. Pouhé dva dny po schůzce vrcholných představitelů obou zemí byli japonští velrybáři přistižení s mrtvým kytovcem uloveným v australských vodách. Podle agentury Reuters se Australská reakce omezila na prohlášení ministra životního prostředí Joshe Frydenberga. „Australská vláda je velmi zklamána,“ konstatoval tehdy Frydenberg.

Sea Shepherd získal popularitu díky reality show Whale Wars. Americká kabelová stanice Animal Planet v celkem sedmi řadách zachytila boj Sea Shepherd proti velrybářům. Praktiky obou stran vyvolaly řadu kontroverzí. Kamery například zachytily útoky aktivistů páchnoucí kyselinou máselnou. Japonci odpovídali vodními děly a dělbuchy nebo najížděním do lodí.

Watson očima tvůrců South Parku Reality show neušla pozornosti tvůrců kresleného seriálu South Park. Ve třinácté sérii věnovali Sea Shepherdu a Watsnovi celý díl. Nutno ovšem dodat, že se ani o jednom nevyjadřují příliš lichotivě.

BRAND24

Největší rozruch vyvolalo tvrzení Watsona, o tom že byl velrybáři postřelen. Na televizních záběrech je vidět, jak si Watson sahá na neprůstřelnou vestu a vytahuje kovové střepiny. Japonská strana veškerá obvinění odmítla a incident nebyl nikdy přesvědčivě vyšetřen.

Přečtěte si také:

Válka s mořskou vší. Norské lososy mají chránit plastová vejce

Japonci ze svých vod vykázali stovky severokorejských lodí

Britské vody se uzavřou evropským rybářům. Londýn vystupuje z dohody


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).