Menu Zavřít

Nový most v Janově? Do osmi měsíců ho postavíme, prohlašuje Autostrade

21. 8. 2018
Autor: čtk

Firma Autostrade per l'Italie, provozovatel zříceného Morandiho mostu v Janově, by mohla postavit nový, ocelový most za osm měsíců. Rada společnosti vyčlenila po neštěstí, při kterém přišlo o život 43 lidí, 500 milionů eur (12,9 miliard korun) mimo jiné na pomoc rodinám pozůstalých a na stavbu nového mostu.

V projektu se počítá se zapojením společností, dodavatelů a projektantů včetně zahraničních, uvedla rada. Plán společnosti Autostrade per l'Italie dále předpokládá „demolici nynějších zbývajících částí mostu a postavení nového, ocelového mostu na základě nejmodernějších dostupných technologií za osm měsíců od obdržení nezbytného povolení,“ uvedla výkonná rada společnosti.

Ta po neštěstí vyčlenila z vlastních zdrojů 500 milionů eur (12,9 miliard korun). Podle plánu, který oznámila již v sobotu, jsou peníze určeny rodinám obětí, na stavbu nového mostu, na janovskou dopravu a na zrušení mýtného na některých silnicích.


Janov jako odstrašující příklad? Česko speciální kontroly mostů na dálnicích neplánuje

Pražský okruh


Italská vláda, zejména protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), chce firmě odebrat koncesi na provozování italských dálnic. Šéf M5S Luigi Di Maio ihned po zřícení mostu uvedl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice starat, bude to muset udělat stát.

BRAND24

Zodpovědnost za pád mostu je předmětem vyšetřování. Janovský prokurátor Francesco Cozzi v pondělí řekl, že zatím nejsou vyšetřovány žádné konkrétní osoby ani společnosti. Paralelní vyšetřování vede komise ministerstva dopravy, které řídí Danilo Toninelli z M5S.

O pádu janovského mostu dále čtěte:

The Economist: Problémy mají mosty nejen v Itálii

S mostem v Janově se zřítily i akcie provozovatele silnic Atlantia

Počet mrtvých po pádu mostu v Janově stoupl na 42

Svědci v Janově: Do nosníku udeřil blesk a všechno se zhroutilo

Italové vyšetřují pád mostu, vláda chce rezignaci vedení provozovatele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).