Menu Zavřít

Nový český rekord: Kokoschkův obraz se v aukci prodal za 78,5 milionu korun

20. 10. 2019
Autor: čtk

Obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křížovnického kláštera se na dnešní aukci v Praze prodal za 68,25 milionu korun. Včetně patnáctiprocentní aukční přirážky za něj nový majitel zaplatí téměř 78,5 milionu . Je to nový český aukční rekord, uvedla Alena Havlíková z aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Kokoschka obraz namaloval po svém příchodu do Prahy v pozdním létě 1934 a patří do cyklu jeho pražských vedut. V říjnu 1934 byl obraz vystaven v Mánesu. Dílo se tak po 85 letech vrátilo zpět do této slavné výstavní síně, tentokrát však na první aukční prodej. Jeho dnešní vyvolávací cena byla 68 milionů korun.

Kokoschkovy obrazy malované z různých míst v Praze, například ze Strahovského kláštera, ze zahrady Kramářovy vily, z obou břehů Vltavy a dalších míst, jsou součástí významných sbírek v Česku i zahraničí. Kokoschkův olej Praha - Pohled z křížovnického kláštera patří spolu s obrazy Praha - Karlův most, který vlastní Národní galerie Praha, a Praha - Hradčany a Petřín k jeho třem nejdůležitějším pražským vedutám, uvádí aukční síň. Kokoschka si pro práci na obraze vybral malý balkon v křížovnickém konventu na Starém Městě a odtud pak maloval Prahu téměř tři týdny.

Dosavadní rekord českých aukcí držel obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II. V květnu se v Praze prodal za 65 milionů korun, s dvacetiprocentní přirážkou kupec zaplatil 78 milionů.

BRAND24

Nejistý byznys: popularitu aukcí zvýšil internet, dražit se ale musí umět

Přečtěte si také:

Aukční fiasko. Lada Niva se měla prodat za 75 tisíc liber, vydražila se za zlomek

Ve veřejných aukcích lze koupit obrazy, trosky raketoplánu i otroky

Marketing za deset miliard

Češi bohatnou a utrácejí za umění. Dobře dělají, říká majitel aukční síně Hejtmánek

Vzorky z měsíce se vydražily za 855 tisíc dolarů. Částka zůstala mírně za očekáváním

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).