Menu Zavřít

Istanbulský prokurátor: Chášukdží byl uškrcen, tělo bylo rozčtvrceno a zničeno

31. 10. 2018
Autor: čtk

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl hned po příchodu na konzulát své země v Istanbulu uškrcen. Tělo bylo následně rozčtvrceno a zničeno. Řekl to dnes istanbulský prokurátor, s nímž se sešel jeho saúdskoarabský protějšek.

V prohlášení se také uvádí, že návštěva saúdskoarabského prokurátora nepřinesla konkrétní výsledek. Prokurátor Saúdské Arábie přicestoval do Turecka v neděli a dnes odjel.

Chášukdží šel 2. října na konzulát vyřídit si doklady o rozvodu a už z něj nevyšel. Turecko od počátku tvrdilo, že byl zabit, Saúdská Arábie to zprvu popírala, pak tvrdila, že zemřel nešťastnou náhodou při rvačce a nakonec přiznala, že byl zavražděn. Jeho tělo se dosud nenašlo a nebyli označeni hlavní viníci. Saúdská Arábie v jedné ze svých verzí tvrdila, že tělo bylo zabaleno do koberce, vyvezeno z konzulátu v autě a předáno „místnímu spolupracovníkovi“ ke zničení.

Turecký list Hürriyet s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování napsal, že saúdskoarabský prokurátor odjel, aniž odpověděl na klíčové otázky. Turečtí vyšetřovatelé se s ním podělili o důkazní materiál, ale nelíbilo se jim, že saúdskoarabský prokurátor trval na tom, aby mu poskytli kopii záznamů z Chášukdžího telefonu.

Turecká strana údajně pojala nedůvěru, když saúdskoarabský prokurátor odmítl opakovaně odpovědět na otázky, kde je tělo, kdo jsou vrazi a kdo je místní spolupracovník, který zřejmě s vrahy ze Saúdské Arábie pracoval. Na turecké straně převládá podezření, že prokurátor do Turecka přijel, ne aby se podílel na objasnění vraždy, ale aby chránil korunního prince Muhammada bin Salmána.

Chášukdží byl kritikem korunního prince. Na konzulátu bylo 2. října saúdskoarabské komando, které téhož dne odcestovalo do Saúdské Arábie. Rijád ohlásil, že bylo kvůli případu zadrženo 18 lidí. Turecko opakované žádá o jejich vydání k soudu do Turecka, což ale Rijád zamítá.

Jak vidí situaci v Saúdské Arábii moderátor a komik John Oliver?

CONTENT24

Čtěte také:

Chášukdžího brutální vražda byla dopředu dobře naplánovaná, tvrdí Erdogan

Tabu padlo: Saúdové pohrozili použitím ropy jako zbraně

Horečka sobotní noci. Vládci Saúdské Arábie mění zavedené pořádky

Saúdská Arábie pod tlakem obrací: Chášukdží byl zavražděn

Branson odchází z čela Virgin Hyperloop. Firma prý potřebuje aktivnějšího lídra

V Rijádu začala investiční konference. Bojkotují ji čtyři desítky firem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).